BiH
12

Inzko Nikoliću: Spreman sam zaštititi i državu i entitete BiH

Anadolija
Valentin Inzko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Valentin Inzko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas s visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Valentinom Inzkom.

Nikolić je u razgovoru s Inzkom istakao da Srbija podržava cjelovitost BiH, a da neće dozvoliti da Republika Srpska bude na bilo koji način ugrožena, što je i predviđeno Dejtonskim sporazumom, prenosi se iz Kabineta Predsjednika Srbije.

"Evropa bi trebalo da pomogne Bosni i Hercegovini da reši probleme funkcionisanja državnog sistema i da omogući da ta zemlja uđe u dinamičniji tempo evropskih integracija", podvukao je predsjednik Srbije,

EU je, prema riječima Nikolića, najbolje rješenje za zemlje Balkana.

"Možda ne izgleda idealno kao prije deset godina, ali je jedina organizacija koja može da omogući bolji život sa sve građane regiona. Srbija je, dobijanjem datuma u januaru, otvorila novo poglavlje u svojoj istoriji. Sada će to biti uređena, stabilna država, u kojoj se stvaraju uslovi za bolji život građana", podvukao je Tomislav Nikolić.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Visoki predstavnik Valentin Inzko je, kako se navodi u saopštenju Službe za saradnju s medjima predsjednika Srbije, izrazio duboko poštovanje za stavove i politiku Nikolića, rekavši da on kreira novu arhitekturu na Balkanu.

Inzko je rekao da pogled na razvoj BiH treba posmatrati dugoročno, jer su rane iz prethodnog perioda još uvijek svježe.

"Građanima BiH znači vaša podrška. Vaše izjave imaju sjajan efektan i veoma su hrabre, to često ističem u svojim izvještajima", istakao je visoki predstavnik za BiH.

"Želio bih istaknuti da se u okviru svojih nadležnosti zalažem za funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu i poštovanje njenog ustavnog uređenja. Spreman sam zaštititi i državu i entitete u skladu sa Dejtonskim sporazumom", poručio je Inzko u razgovoru s Nikolićem.

Tokom razgovora je konstatovano da je Evropska perspektiva Balkana najbolji put za ostvarenje trajnog mira i održivog razvoja u regionu.