BiH
0

Inzko nametnuo set zakona Brčko Distriktu

FENA
Foto: Fotoservis.info
Foto: Fotoservis.info
Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko danas je donio više odluka kojima je namjera da entiteti i država ispune preostale obaveze koje proizlaze iz Konačne arbitražne odluke za Brčko da bi supervizija bila okončana u novembru.
Tako su donesene izmjene entitetskih i državnog zakona o pitanju državljanstva, zatim izmjene zakona o snabdijevanju električne energije Brčkog, kao i zakona o raspodjeli sredstava sukcesije kojim je ispravljan propust Fiskalnog vijeća BiH kojim Brčko nije bilo uključeno u raspodjelu sredstava.

Kako je na pres-konferenciji u Sarajevu pojasnio visoki predstavnik, izmjenama entitetskih i državnog zakona o državljanstvu, građanima Distrikta se omogućava da promijene entitetsko državljanstvo.

Izmjenama državnog i entitetskih zakona koja se odnose na električnu energiju, svaki entitet će na principu pola-pola biti obavezan da Brčko snabdijeva električnom energijom. Državna regulatorna agencija za električnu energiju preuzet će odgovornost za regulaciju i tarife, što je u skladu s Konačnom arbitražnom odlukom i naknadnim sporazumima.

Zakonom o raspodjeli sredstava iz sukcesije bivše SFRJ se ispravljaju greške koje su načinili Fiskalno vijeće BiH u martu i Vijeće ministara BiH u aprilu, kada je Brčko izostavljeno iz raspodjele sredstava.

Prema ovom zakonu, tri posto ovih sredstava sada pripadaju Brčko Distriktu, 10 BiH, 58 FBiH i 29 posto RS.

Visoki predstavnik je kazao da nije sretan što je morao iskoristiti svoje ovlasti i nametnuti ove zakone, koje su entiteti trebali donijeti prije devet godina.



Ocijenio je te propuste entiteta neodgovornim ponašanjem, konstatirajući da su u oba bh. entiteta iste stranke i tada bile na vlasti, kao i sada, te da nijedan ozbiljan napor na implementaciji potpisanih sporazuma u vezi s obavezama nisu poduzeli.

Inzko je istaknuo da se entiteti i država moraju pridržavati donesenih odluka, jer je to jedini način da supervizor za Brčko bude u poziciji da obavijesti Arbitražni tribunal da su entiteti ispunili svoje obaveze prema Konačnoj arbitražnoj odluci.

-To obavještenje je krajni korak da bi supervizija bila okončana, a naš cilj je da se okonča u novembru, ustvrdio je Inzko.

Podsjetio je da je u junu Upravni odbor vijeća za provedbu mira prihvatio preporuku supervizora da se okonča supervizija u slučaju da entiteti do 15. septembra ispune preostale obaveze.

Supervizor za Brčko Raffi Gregorian je naveo da neće donositi naredbu u vezi s dugovanjima koje treba isplatiti Distriktu, ukoliko entiteti do 1. oktobra postignu obavezujući sporazum o isplati ovih dugovanja.

-Ukoliko se entiteti i država budu pridržavali ovih rješenja bit ću u mogućnosti da obavijestim Arbitražni tribunal da su uvjeti za okončanje supervizije ispunjeni, naglasio je Gregorian.