{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inzko nametnuo set zakona Brčko Distriktu

F
18.9.2009. u 15:14
0
5
Inzko nametnuo set zakona Brčko Distriktu
0
Inzko nametnuo set zakona Brčko Distriktu
Foto: Fotoservis.info
Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko danas je donio više odluka kojima je namjera da entiteti i država ispune preostale obaveze koje proizlaze iz Konačne arbitražne odluke za Brčko da bi supervizija bila okončana u novembru.
Tako su donesene izmjene entitetskih i državnog zakona o pitanju državljanstva, zatim izmjene zakona o snabdijevanju električne energije Brčkog, kao i zakona o raspodjeli sredstava sukcesije kojim je ispravljan propust Fiskalnog vijeća BiH kojim Brčko nije bilo uključeno u raspodjelu sredstava.

Kako je na pres-konferenciji u Sarajevu pojasnio visoki predstavnik, izmjenama entitetskih i državnog zakona o državljanstvu, građanima Distrikta se omogućava da promijene entitetsko državljanstvo.

Izmjenama državnog i entitetskih zakona koja se odnose na električnu energiju, svaki entitet će na principu pola-pola biti obavezan da Brčko snabdijeva električnom energijom. Državna regulatorna agencija za električnu energiju preuzet će odgovornost za regulaciju i tarife, što je u skladu s Konačnom arbitražnom odlukom i naknadnim sporazumima.

Zakonom o raspodjeli sredstava iz sukcesije bivše SFRJ se ispravljaju greške koje su načinili Fiskalno vijeće BiH u martu i Vijeće ministara BiH u aprilu, kada je Brčko izostavljeno iz raspodjele sredstava.

Prema ovom zakonu, tri posto ovih sredstava sada pripadaju Brčko Distriktu, 10 BiH, 58 FBiH i 29 posto RS.

Visoki predstavnik je kazao da nije sretan što je morao iskoristiti svoje ovlasti i nametnuti ove zakone, koje su entiteti trebali donijeti prije devet godina.

Ocijenio je te propuste entiteta neodgovornim ponašanjem, konstatirajući da su u oba bh. entiteta iste stranke i tada bile na vlasti, kao i sada, te da nijedan ozbiljan napor na implementaciji potpisanih sporazuma u vezi s obavezama nisu poduzeli.

Inzko je istaknuo da se entiteti i država moraju pridržavati donesenih odluka, jer je to jedini način da supervizor za Brčko bude u poziciji da obavijesti Arbitražni tribunal da su entiteti ispunili svoje obaveze prema Konačnoj arbitražnoj odluci.

-To obavještenje je krajni korak da bi supervizija bila okončana, a naš cilj je da se okonča u novembru, ustvrdio je Inzko.

Podsjetio je da je u junu Upravni odbor vijeća za provedbu mira prihvatio preporuku supervizora da se okonča supervizija u slučaju da entiteti do 15. septembra ispune preostale obaveze.

Supervizor za Brčko Raffi Gregorian je naveo da neće donositi naredbu u vezi s dugovanjima koje treba isplatiti Distriktu, ukoliko entiteti do 1. oktobra postignu obavezujući sporazum o isplati ovih dugovanja.

-Ukoliko se entiteti i država budu pridržavali ovih rješenja bit ću u mogućnosti da obavijestim Arbitražni tribunal da su uvjeti za okončanje supervizije ispunjeni, naglasio je Gregorian.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: