BiH
49

Inzko nakon sastanka PIC-a: Ne može niži nivo imati referendum o višem nivou

Anadolija
Valentin Inzko (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Valentin Inzko (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ne može niži nivo imati referendum o višem nivou, kazao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nakon sastanka političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira sa članovima Predsjedništva BiH..

Prema njegovim riječima, nadležni organi nisu prestali da rade na ispunjavanju zadataka iz Dejtonskog sporazuma, a posebno se osvrnuo na osnivanje Oružanih snaga BiH. Inzko je podsjetio da je sjednica političkih direktora PIC-a počela juče i kazao da je usvojen komunike te da postoje dvije fusnote Ruske federacije.

"Ruska Federacija je izrazila zabrinutost zbog pitanja referenduma i pitanja Ustavnog suda. Mi ostali smo postigli konsenzus u oba pitanja. Ove godine obilježavamo 20 godišnjicu Dejtonskog sporazuma i glavna tačka bila je procjena situacije u pogledu njegove konotacije, kao i pouke koje smo izvukli iz ovog procesa. Možemo jasno reći da je u prvim godinama implementacije mira došlo do velikih pomaka od strane domaćih organa vlasti, kao i međunarodne zajednice, koji su radili zajedno unutar Dejtonskog okvira", rekao je Inzko.

Prema njegovim riječima, Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira konstatovao je pozitivan razvoj situacije i od tada organi BiH nikad nisu prestali da rade na uspostavi funkcionalne države, vladavine prava...

Naglasio je i to da prije deset godina nije smatrao da je moguće od tri napraviti jednu vojsku. Međutim, to je realizovano i pokazalo se kao uspješno, jer OSBiH učestvuju i učestvovale su u brojnim međunaropdnim misijama u svijetu. 

Inzko je naglasio da su predstavnički organi vlasti imali centralnu ulogu u postizanju napretka.

"Od našeg prošlog sastanka, ova zemlja je postigla značajan napredak, a Predsjedništvo i organi vlasti na državnom nivou imali su centralnu ulogu u postizanju ovog napretka. Sada je potrebno vidjeti više konkretnih rezultata. Pored reformske agende, Predsjedništvo je dalo doprinos ujedinjavanju regiona. Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je pozitivna regionalna saradnja važna za budući napredak BiH", istakao je Visoki predstavnik u BiH.

On je rekao da je komunike stoga naglasio značaj pozitivnih događanja u regionu. "Ovaj pozitivni trend treba da se nastavi", kazao je Inzko.

Poručio je da se "lideri i građani BiH trebaju zajednički organizovati, jer je reintegracija središnji faktor za osiguranje trajne stabilnosti i prosperiteta".

UO PIC-a je pozvao sve nadležne organe u BiH koji poduzimaju napore u borbi protiv terorizma da krivično procesuiraju osobe uključene u terorističke aktivnosti, da spriječe radikalizaciju i da jačaju saradnju među organima vlasti unutar BiH kao i s drugim zemljama. 

Inzko naglašava da svako može imati referendum, ali u okviru svojih nadležnosti.

"Ne može niži nivo imati referendum o višem nivou. Ako neko želi mijenjati Ustav potrebna je saglasnost sva tri naroda", istakao je Inzko.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome zašto su i 20 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u Ustavnom sudu i dalje prisutne strane sudije, Inzko kaže da su strane sudije imale svoj mandat te da je taj mandat bio produžen odlukom domaćih političara.

Visoki predstavnik je kazao da su strane sudije imenovane, jer ne pripadaju niti jednom narodu.

Odgovarao je i na novinarsko pitanje o nadglasavanja u Ustavnom sudu, kazavši da što se tiče samog glasanja, nije upoznat s detaljima, ali je ponovio da su te odluke konačne i obavezujuće, kao što stoji u izvornom Dejtonu.

Inzko naglašava da se referendum može vršiti samo u okviru svojih nadležnosti. 

Zamjenik visokog predstavnika Bruce Berton istakao je da je UO PIC-a razgovarao i o nekoliko drugih pitanja koja su od suštinskog značaja za sadašnjost, a svakako i budućnost BiH.

"Počet ćemo od referenduma koji je pokrenula NSRS-a 15. jula ove godine o ovlastima i odlukama državnog pravosuđa kao i o ovlastima i ranijim odlukama visokih predstavnika. Kao konačni autoritet za tumačenje mirovnog sporazuma visoki predstavnik je bio izuzetno jasan. Da je to kršenje Dejtonskog okvira, posebno Aneksa 4 i 10", istakao je Berton. 

Kako kaže, na današnjoj sjednici UO PIC-a je istakao svoje nedvosmisleno opredjeljenje za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH u skladu s međunarodnim pravom, naglašavajući da prema mirovnom sporazumu entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH.

"UO PIC-a je također pozvao sve nadležne organe vlasti u BiH da iskoriste struktuirani dijalog o pravosuđu, kao primjereniji forum za rješavanje pitanja ovlasti pravosudne reforme", naglasio je Berton. 

Ponovio je da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće i da se moraju poštivati.