Sarajevo
0

Inzko na sastanku timova za upravljanje promjenama

SRNA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko prisustvovaće sutra u Sarajevu zajedničkom sastanku Timova za upravljanje promjenama Općinskog suda Sarajevo i Osnovnog suda Banjaluka.

Tema sastanka timova za upravljanje promjenama biće polugodišnji izvještaji o radu ovih sudova i njihova aktuelna problematika, a osim navednih učesnika, sastanku će kao gosti prisustvovati predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, te domaćih i stranih organizacija, saopšteno je iz Općinskog suda u Sarajevu.

Osim Inzka učesnicima sastanka obratiće se predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milorad Novković, predsjednik Općinskog suda u Sarajevu Goran Salihović, predsjednik Osnovnog suda u Banjaluci Milan Tegeltija, direktor Kanada-BiH Projekta pravosudne reforme (JRP) Andre Samson i međunarodni savjetnik JRP-a Miodrag Perišić. 

Zajednički sastanci timova za upravljanje promjenama Općinskog suda u Sarajevu i Osnovnog suda u Banjaluci, kao najvećih sudova u BiH i sudova partnera, redovno se održavaju svaka tri mjeseca i od velike su važnosti za oba suda, navodi se u saopštenju.

Timovi za upravljanje promjenama u oba suda osnovani su radi uspješnog provođenja reforme pravosudnog sistema, čije je cilj brži i ekonomičniji rad sudova (brže uzimanje predmeta u rad i rješavanje istih), smanjenje broja zaostalih predmeta, unapređenje pristupa sudu i pravdi, razmjena iskustava, definisanje aktuelnih problema u društvu, te informisanje nadležnih institucija i sredstava informisanja o istim.

Sastanak će biti održan od 12.00 do 13.00 sati u zgradi Općinskog suda u Sarajevu.