BiH
0

Inzko, Maurer i Ivancov zasadili lipe u Aleji ambasadora

FENA
(Foto: FENA)
Ambasador Poljske u Bosni i Hercegovini Andrzej Krawczyk, ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, ambasador Švicarske Federacije u BiH Heinrich Maurer i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko zasadili su danas lipe u Aleji ambasadora.

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić kazao je da se tradicija nastavlja te da su, s današnje četiri, dosad zasađene 163 lipe.

"Uveliko smo krenuli na drugu stranu Aleje ambasadora. Nadam se da ćemo do kraja aprila imati još 8-10 sadnji, jer već imamo raspored koji smo napravili zajedno s ambasadama", rekao je Hadžibajrić.

Inzko je zahvalio Općini Stari Grad na pozivu da zasadi još jednu lipu koja je simbol pomirenja te istakao da tako treba da bude i u BiH.

"Svi se trebamo truditi da širimo dobre vijesti, dobru energiju i pozitivne sadržaje. Zato sam i došao danas ovdje da sarađujem s drugim ambasadorima i drago mi je da smo se našli na tako lijepom mjestu", kazao je Inzko.

Krawczyk je ovaj čin sadnje lipe nazvao veoma sentimentalnim momentom u njegovoj karijeri u BiH te naglasio kako će još više biti vezan za Sarajevo i ovu zemlju.

"Raduje me što sam ovdje danas jer je ovo prva sadnja lipe nakon 15. februara kada je BiH predala aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji, tako da je ovo na neki način i simbolični momenat", izjavio je poljski ambasador.

Ambasador Ivancov je naglasio da je Sarajevo predivan grad s historijom i tradicijom, dodajući da će doprinijeti tome da ga učini još ljepšim. Svojevrstan doprinos tom cilju, dodao je, jeste i današnja sadnja lipe.