Vijeće sigurnosti UN
0

Inzko lobira za daljnju međunarodnu podršku BiH

FENA
Valentin Inzko (Foto: AFP)
Valentin Inzko (Foto: AFP)
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko će se u ponedjeljak ujutro obratiti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda te se isto popodne sastati s generalnim sekretarom UN-a Banom Ki-moonom.

U svom govoru u Vijeću sigurnosti u ponedjeljak visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će konstatirati da izvanredno ostvarenje Bosne i Hercegovine da osigura mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a pokazuje da zemlja može postići napredak i da to treba iskoristiti kao inicijativu za daljnji napredak zemlje.

Inzko će apelirati na bh. vlasti da iskoriste mogućnosti stvorene izuzetno poboljšanim odnosima u regionu kako bi ubrzali napredovanje zemlje u pravcu euroatlantskih integracija. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će naglasiti da su u slučaju reforme viznog režima vlasti u BiH pokazale da su sposobne da odgovore na logiku zahtjeva javnosti i on će apelirati da se taj model primijeni i na druge reforme koje su do sada bile blokirane, saopćeno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko sastat će se u New Yorku i Washingtonu sa zvaničnicima UN-a i SAD-a da bi naglasio potrebu za daljnjom i blisko koordiniranom međunarodnom podrškom Bosni i Hercegovini.

Inzko će se u utorak u Washingtonu sastati i sa zvaničnicima State Departmenta.