BiH
0

Inzko: Konstruktivan kompromis u BiH ne može imati alternativu

FENA
Valentin Inzko (Foto: OHR)
Valentin Inzko (Foto: OHR)
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko sastao se danas u Pragu s prvim zamjenikom ministra vanjskih poslova Češke Republike Jiřijem Schneiderom.

Sastao se i s bivšim ministrom vanjskih poslova Karelom Schwarzenbergom, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).

Informirajući Schneidera o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, rekao je da BiH u ovom trenutku pred sobom ima priliku te je izrazio nadu da će to iskoristiti politički i institucionalni lideri u zemlji.

U razgovoru sa zamjenikom ministra Schneiderom, Inzko je izrazio nadu da će se duh kompromisa na zapadnom Balkanu preliti i u BiH.

"Klima u regiji je bolja nego ikada ranije i to za zemlju predstavlja jedinstvenu priliku", ustvrdio je.

"Dogovori među strankama u Bosni i Hercegovini su jedini način da se ide naprijed i kompromis ne smije imati alternativu", istaknuo je visoki predstavnik.

Zahvalio je zamjeniku ministra Schneideru za ustrajnu i neprekidnu diplomatsku, političku i ekonomsku podršku Češke Republike Bosni i Hercegovini.

Inzko je također prisustvovao obilježavanju 20. godišnjice Austrijskog kulturnog instituta u Pragu, kojeg je on osnovao prije nego je u Sarajevu uspostavio Austrijsku ambasadu.

Po otvaranju, u Institutu su održani mnogi događaji, od kojih su neki bili posvećeni situaciji u Bosni i Hercegovini tokom rata.

Jednu od izložbi posjetio je i tadašnji predsjednik Češke Republike Václav Havel.