{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inzko: Kominike PIC-a usvojen konsenzusom i jednoglasno

S
10.6.2015. u 15:52
0
22
Inzko: Kominike PIC-a usvojen konsenzusom i jednoglasno
0
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko danas je u Sarajevu predstavio kominike Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC) u kojem je, između ostalog, pozdravljeno stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), istakavši tom prilikom da je kominike, za razliku od ranijih godina, sada usvojen konsenzusom i jednoglasno.
Valentin Inzko (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Valentin Inzko (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)


Inzko je rekao da su politički direktori izrazili saučešće porodici poginulog policajca tokom terorističkog napada u Zvorniku i naglasio da su članovi PIC-a jedinstveni kada je riječ o sigurnosnim pitanjima - da u demokratiji ove zemlje nema mjesta ekstremizmu.

On je naglasio i da "ekstremnoj manjini ne smije biti dozvoljeno da naruši političku klimu".

Inzko je pozvao vlasti u BiH da preduzmu korake u pravcu veće transparentnosti, kao i da budu stvoreni uslovi za održavanje izbora u Mostaru.

On je naveo i da su politički direktori razgovarali sa predstavnikom Međunarodnog monetarnog fonda koji ih je upoznao o stavu ove međunarodne finansijske institucije kada je riječ o ekonomskim reformama u BiH.

Inzko je pozdravio i "pozitivnu atmosferu" u Vijeću ministara BiH, ističući da su političkim direktorima predsjedavajući Denis Zvizdić, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mato Franjičević predstavili prioritete za narednih tri, šest i devet mjeseci.

Inzko je rekao da su određeni članovi Upravnog odbora PIC-a ukazali da ima previše izbornih ciklusa u BiH, te da se na njihovu pripremu troši previše vremena, navodeći da, zajedno sa partijskim izborima, u BiH ima ukupno tri izborna ciklusa.

On je rekao i da "pojedini političari iz Republike Srpske osporavaju vladavinu prava da bi sebi prikupili političke poene", te naglasio da su politički direktori ponovili svoju neupitnu opredijeljenost za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

Inzko je naglasio da su članovi Upravnog odbora PIC-a, nakon sastanka sa načelnikom Opštine Srebrenica Ćamilom Durakovićem, izrazili zadovoljstvo tokom priprema za obilježavanje stradanja u Srebrenici u julu 1995. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: