Tražiti kompromis
224

Inzko: Kolindi je stalo do BiH, a Izbornim zakonom niko neće biti potpuno zadovoljan

Piše: I. Č.
Foto: K.S./Klix.ba
Foto: K.S./Klix.ba
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko sastao se danas u Sarajevu s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, napomenuvši poslije sastanka da je bilo riječi o Izbornom zakonu u BiH.

"Informisali smo predsjednicu Grabar-Kitarović o našim aktivnostima u vezi s Izbornim zakonom u BiH. Međunarodna zajednica je u njegovu izradu aktivno uključena", kazao je Inzko.

Istakao je da se u vezi s izbornim zakonodavstvom konsultuju sa stručnjakom za tu oblast iz Belgije te da on posjećuje sve stranke u Bosni i Hercegovini.

Foto: K.S./Klix.ba
Foto: K.S./Klix.ba

"On je danas posjetio SDP. Mi smo uključeni u taj proces promjene izbornog zakonodavstva. On je također napisao nekoliko opcija Izbornog zakona. Preuranjeno je govoriti detaljnije o tome. Najvažnije je da postoji politička volja", istakao je Inzko.

Dodao je da, ukoliko dođe do rješenja, niko neće biti potpuno zadovoljan.

"Presuda po apelaciji Bože Ljubića je bitna, mi smo uvijek za to da se odluka implementira", rekao je Inzko.

Na pitanje kako gleda na to zašto se predsjednica druge države miješa u unutrašnja pitanja BiH, Inzko odgovara da čiste unutrašnje politike više nema.

"Postoji vanjska unutrašnja politika. Ja sam siguran da je predsjednici Republike Hrvatske stalo da Bosna i Hercegovina napreduje na putu prema Evropskoj uniji", istakao je Inzko.

Foto: K.S./Klix.ba
Foto: K.S./Klix.ba

Kada je riječ o ekonomiji između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, Inzko je kazao da je Hrvatska drugi najveći investitior u BiH, poslije Austrije.

"Hrvatska je najveći ekonomski partner za Bosnu i Hercegovinu. Tim važnije je to zato što je tu, na pragu", rekao je visoki predstavnik.