{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Inzko je prekoračio ograničenja"

S
28.12.2009. u 15:33
0
17
"Inzko je prekoračio ograničenja"
0
"Inzko je prekoračio ograničenja"
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović izjavio je da je za RS jedino prihvatljiva BiH uređena u skladu sa Dejtonskim sporazumom i nastala slobodnom voljom i kompromisom tri naroda.
Kuzmanović je, u obraćanju na Posebnoj sjednici Narodne skupštine RS povodom odluka koje je nametnuo visoki predstavnik 14. decembra, preporučio narodnim poslanicima da podrže stavove Vlade RS u kojim stoji da je visoki predstavnik prekoračio ovlašćenja iz Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma i zloupotrijebio tzv. bonska ovlaštenja, kojima nije dobio pravo da donosi i nameće zakone.

"Posljednje odluke visokog predstavnika svrstavamo u više od decenije dugu recesiju, ponižavanja i gušenja Republike Srpske i njenih institucija i naroda, koji imaju puni ustavni, demokratski i državotvorni legitimitet i subjektivitet", istakao je Kuzmanović.

On je rekao da podržava da parlament RS obavi raspravu i zauzme stav, ali i da omogući građanima RS da se izjasne kada se za to steknu tehnički i pravni uslovi o tome da li treba prihvatiti odluke visokog predstavnika o prekoračenju mandata iz Aneksa 10 i drugih aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Najnoviji čin visokog predstavnika, kojim nastoji da produži mandat stranim tužiocima i sudijama, samo je još jedan nezakonit pokušaj da se dekretom ukine legitimna odluka koju su donijeli demokratski izabrani predstavnici u propisanoj ustavnoj i zakonskoj proceduri", istakao je Kuzmanović.

Kuzmanović je podsjetio da su Sud i Tužilaštvo BiH nametnuti odlukama visokog predstavnika, mimo Ustava BiH, a što je još gore, nametnuto je i postojanje stranaca sudija i tužilaca.

On je rekao da je visoki predstavnik 14. decembra nametnuo izmjene nekoliko zakona koji direktno otežavaju funkcionisanje institucija RS i BiH kao demokratske i pravne države.

"Odluka rukovodioca Odjeljenja za ratne zločine u Tužilaštvu BiH Dejvida Švendimena kojom se obustavljaju istrage za zločine protiv Srba na početku rata - 'Tuzlanska kolona' i 'Bradina', definitivna su potvrda da neustavni pravosudni organi na nivou BiH nisu u funkciji prava i pravde, već određivanja karaktera rata putem tuženja i suđenja Srbima i Hrvatima", istakao je predsjednik RS.

Prema njegovim riječima, ovakav način upravljanja nezavisnom zemljom sličan je vojnim i civilnim diktaturama i vojnim huntama.

"Zato se mora pristupiti zatvaranju OHR-a i prestanku funkcije visokog predstavnika sa svojim bespravnim, tzv. bonskim ovlaštenjima", naglasio je Kuzmanović.

Kuzmanović je istakao da Vlada RS ima ustavnu i zakonsku obavezu da vrši svoje nadležnosti u skladu sa vladavinom prava, te naglasio da to proističe iz pravnog poretka BiH uključujući ustave BiH i RS i važeće međunarodno pravo.

"Opravdan je stav Vlade da ne može da prihvati, niti da provede odluke i naredbe visokog predstavnika, koje nisu pravno valjane i nisu u skladu sa pravnim poretkom BiH i entiteta, kao ni sa obavezama BiH prema međunarodnom pravu", naglasio je Kuzmanović.

Kuzmanović je rekao da na to obavezuju i stavovi Narodne skupštine RS sadržani u parlamentarnim zaključcima od 1. oktobra.

On je rekao da je RS spremna da prihvatiti preporuke Evropskog parlamenta i Suda za ljudska prava da se riješi položaj manjina u izbornom sistemu.

Kuzmanović je pozvao poslanike u Narodnoj skupštini da se stave u ustavnopravnu i političku zaštitu Republike Srpske, jer je ona njihova domovina i dužni su je štititi.

"Za nekoliko dana RS postaje punoljetna - navršava osamnaest godina svog nastanka, postojanja i rasta što joj daje, simbolično rečeno, potpuno i legitimno pravo da samostalno i suvereno odlučuje o svojoj sudbini. Vrijeme starateljstva i tutorstva je prošlo, naše opredjeljenje jeste RS koja nije i neće biti faktor remećenja, već faktor stabilnosti BiH", poručio je Kuzmanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: