Rajko Kuzmanović
0

"Inzko je prekoračio ograničenja"

SRNA
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović izjavio je da je za RS jedino prihvatljiva BiH uređena u skladu sa Dejtonskim sporazumom i nastala slobodnom voljom i kompromisom tri naroda.

Kuzmanović je, u obraćanju na Posebnoj sjednici Narodne skupštine RS povodom odluka koje je nametnuo visoki predstavnik 14. decembra, preporučio narodnim poslanicima da podrže stavove Vlade RS u kojim stoji da je visoki predstavnik prekoračio ovlašćenja iz Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma i zloupotrijebio tzv. bonska ovlaštenja, kojima nije dobio pravo da donosi i nameće zakone.

   "Posljednje odluke visokog predstavnika svrstavamo u više od decenije dugu recesiju, ponižavanja i gušenja Republike Srpske i njenih institucija i naroda, koji imaju puni ustavni, demokratski i državotvorni legitimitet i subjektivitet", istakao je Kuzmanović.

   On  je rekao da podržava da parlament RS obavi raspravu i zauzme  stav, ali i da omogući građanima RS da se izjasne kada se za to steknu tehnički i pravni uslovi o tome da li treba prihvatiti odluke visokog predstavnika o prekoračenju mandata iz Aneksa 10  i drugih aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma.

   "Najnoviji čin visokog predstavnika, kojim nastoji da produži mandat stranim tužiocima i sudijama, samo je još jedan nezakonit pokušaj da se dekretom ukine legitimna odluka koju su donijeli demokratski izabrani predstavnici u propisanoj ustavnoj i zakonskoj proceduri", istakao je Kuzmanović.

   Kuzmanović je podsjetio da su Sud i Tužilaštvo BiH nametnuti  odlukama visokog predstavnika, mimo Ustava BiH, a što je još gore,  nametnuto je i postojanje stranaca sudija i tužilaca.

   On je rekao da je visoki predstavnik 14. decembra  nametnuo izmjene nekoliko zakona koji direktno otežavaju funkcionisanje institucija RS i BiH kao demokratske i pravne države.
   "Odluka rukovodioca Odjeljenja za ratne zločine u Tužilaštvu BiH Dejvida Švendimena kojom se obustavljaju istrage za zločine protiv Srba na početku rata - 'Tuzlanska kolona' i 'Bradina', definitivna su potvrda da neustavni pravosudni organi na nivou BiH nisu u funkciji prava i pravde, već određivanja karaktera rata putem tuženja i suđenja Srbima i Hrvatima", istakao je predsjednik RS.

   Prema njegovim riječima, ovakav način upravljanja nezavisnom zemljom sličan je vojnim i civilnim diktaturama i vojnim huntama.

   "Zato se mora pristupiti zatvaranju OHR-a i prestanku funkcije visokog predstavnika sa svojim bespravnim, tzv. bonskim ovlaštenjima", naglasio je Kuzmanović.

   Kuzmanović je istakao  da Vlada RS ima ustavnu i zakonsku obavezu da vrši svoje nadležnosti u skladu sa vladavinom prava, te naglasio   da to proističe iz pravnog poretka BiH  uključujući ustave BiH i RS i važeće međunarodno pravo.

   "Opravdan je stav Vlade da ne može da prihvati, niti da provede odluke i naredbe visokog predstavnika, koje nisu pravno valjane i nisu u skladu sa pravnim poretkom BiH i entiteta, kao ni sa obavezama BiH prema međunarodnom pravu", naglasio je Kuzmanović.

   Kuzmanović je rekao da na to obavezuju i stavovi Narodne skupštine RS sadržani u  parlamentarnim zaključcima  od 1. oktobra.
   On  je rekao da je RS  spremna da   prihvatiti preporuke Evropskog parlamenta i Suda za ljudska prava da se riješi položaj manjina u izbornom sistemu.

   Kuzmanović  je pozvao poslanike u Narodnoj skupštini da se stave u ustavnopravnu i političku zaštitu Republike Srpske, jer je ona njihova domovina i dužni su je štititi.

   "Za nekoliko dana RS postaje punoljetna - navršava osamnaest godina svog nastanka, postojanja i rasta što joj daje, simbolično rečeno,  potpuno i legitimno pravo da samostalno i suvereno odlučuje o svojoj sudbini. Vrijeme starateljstva i tutorstva je prošlo, naše opredjeljenje jeste RS koja nije i neće biti faktor remećenja, već faktor stabilnosti BiH", poručio je Kuzmanović.