{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Inzko je prekoračio ograničenja"

S
28.12.2009. u 15:33
0
17
"Inzko je prekoračio ograničenja"
0
"Inzko je prekoračio ograničenja"
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović izjavio je da je za RS jedino prihvatljiva BiH uređena u skladu sa Dejtonskim sporazumom i nastala slobodnom voljom i kompromisom tri naroda.
Kuzmanović je, u obraćanju na Posebnoj sjednici Narodne skupštine RS povodom odluka koje je nametnuo visoki predstavnik 14. decembra, preporučio narodnim poslanicima da podrže stavove Vlade RS u kojim stoji da je visoki predstavnik prekoračio ovlašćenja iz Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma i zloupotrijebio tzv. bonska ovlaštenja, kojima nije dobio pravo da donosi i nameće zakone.

"Posljednje odluke visokog predstavnika svrstavamo u više od decenije dugu recesiju, ponižavanja i gušenja Republike Srpske i njenih institucija i naroda, koji imaju puni ustavni, demokratski i državotvorni legitimitet i subjektivitet", istakao je Kuzmanović.

On je rekao da podržava da parlament RS obavi raspravu i zauzme stav, ali i da omogući građanima RS da se izjasne kada se za to steknu tehnički i pravni uslovi o tome da li treba prihvatiti odluke visokog predstavnika o prekoračenju mandata iz Aneksa 10 i drugih aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Najnoviji čin visokog predstavnika, kojim nastoji da produži mandat stranim tužiocima i sudijama, samo je još jedan nezakonit pokušaj da se dekretom ukine legitimna odluka koju su donijeli demokratski izabrani predstavnici u propisanoj ustavnoj i zakonskoj proceduri", istakao je Kuzmanović.

Kuzmanović je podsjetio da su Sud i Tužilaštvo BiH nametnuti odlukama visokog predstavnika, mimo Ustava BiH, a što je još gore, nametnuto je i postojanje stranaca sudija i tužilaca.

On je rekao da je visoki predstavnik 14. decembra nametnuo izmjene nekoliko zakona koji direktno otežavaju funkcionisanje institucija RS i BiH kao demokratske i pravne države.

"Odluka rukovodioca Odjeljenja za ratne zločine u Tužilaštvu BiH Dejvida Švendimena kojom se obustavljaju istrage za zločine protiv Srba na početku rata - 'Tuzlanska kolona' i 'Bradina', definitivna su potvrda da neustavni pravosudni organi na nivou BiH nisu u funkciji prava i pravde, već određivanja karaktera rata putem tuženja i suđenja Srbima i Hrvatima", istakao je predsjednik RS.

Prema njegovim riječima, ovakav način upravljanja nezavisnom zemljom sličan je vojnim i civilnim diktaturama i vojnim huntama.

"Zato se mora pristupiti zatvaranju OHR-a i prestanku funkcije visokog predstavnika sa svojim bespravnim, tzv. bonskim ovlaštenjima", naglasio je Kuzmanović.

Kuzmanović je istakao da Vlada RS ima ustavnu i zakonsku obavezu da vrši svoje nadležnosti u skladu sa vladavinom prava, te naglasio da to proističe iz pravnog poretka BiH uključujući ustave BiH i RS i važeće međunarodno pravo.

"Opravdan je stav Vlade da ne može da prihvati, niti da provede odluke i naredbe visokog predstavnika, koje nisu pravno valjane i nisu u skladu sa pravnim poretkom BiH i entiteta, kao ni sa obavezama BiH prema međunarodnom pravu", naglasio je Kuzmanović.

Kuzmanović je rekao da na to obavezuju i stavovi Narodne skupštine RS sadržani u parlamentarnim zaključcima od 1. oktobra.

On je rekao da je RS spremna da prihvatiti preporuke Evropskog parlamenta i Suda za ljudska prava da se riješi položaj manjina u izbornom sistemu.

Kuzmanović je pozvao poslanike u Narodnoj skupštini da se stave u ustavnopravnu i političku zaštitu Republike Srpske, jer je ona njihova domovina i dužni su je štititi.

"Za nekoliko dana RS postaje punoljetna - navršava osamnaest godina svog nastanka, postojanja i rasta što joj daje, simbolično rečeno, potpuno i legitimno pravo da samostalno i suvereno odlučuje o svojoj sudbini. Vrijeme starateljstva i tutorstva je prošlo, naše opredjeljenje jeste RS koja nije i neće biti faktor remećenja, već faktor stabilnosti BiH", poručio je Kuzmanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: