Posjeta MVP-u
0

Inzko je izrazio zadovoljstvo vanjskopolitičkim uspjesima BiH

FENA
Valentin Inzko (Foto: Arhiv)
Valentin Inzko (Foto: Arhiv)
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj primio je u radnu posjetu visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU u BiH Valentina Inzka.

Tokom sastanka razmijenjena su mišljenja o trenutnoj unutarašnjopolitičkoj situaciji u BiH, kao i o vanjskopolitičkim prioritetima.

Ministar Alkalaj je informirao visokog predstavnika o aktivnostima BiH u okviru nestalnog članstva u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Također ga je informirao o aktivnostima BiH u okviru trilateralnih sastanaka BiH - Turska - Srbija i BiH - Turska - Hrvatska koji su dali pozitivne rezultate u smislu rješavanja nekih otvorenih pitanja sa susjednim zemljama i koji će se u istom formatu nastaviti održavati i u budućnosti.

Razgovarano je i o procesu približavanja naše zemlje članstvu u evropskim i evroatlantskim integracijama. S tim u vezi posebna pažnja je posvećena pripremama za predstojeći samit na visokom nivou EU - zapadni Balkan, koji bi se trebao održati 2. juna ove godine u Sarajevu za vrijeme španskog predsjedavanja Evropskom unijom.

Visoki predstavnik Inzko je izrazio zadovoljstvo vanjskopolitičkim uspjesima Bosne i Hercegovine, izražavajući punu podršku dosadašnjem radu naše zemlje u okviru VS UN-a. Pohvalio je uspješno rješavanje nekih otvorenih pitanja sa susjednim zemljama u okviru procesa trilateralnih sastanaka, naglašavajući da su jačanje saradnje i međusobna podrška zemalja regiona od velike važnosti za regionalnu stabilnost i nastavak procesa približavanja evroatlantskim integracijama, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.