HDZ BiH
0

Inzko je donio odluku o Mostaru pod pritiskom bošnjačkih političara

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U povodu posljednje odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka za Grad Mostar, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH smatra da je ta odluka donesena isključivo pod pritiskom bošnjačkih političara u BiH.

"Ono što smatramo krajnje nekorektnim jest činjenica da se pravila izbora mijenjaju usred mandata, jer izmjenom članka 44., stavak 5. Statuta za Grad Mostar mijenja se način izbora gradonačelnika.

U više razgovora s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, kao razlog nemogućnosti prihvaćanja novih izbora po drugačijem sustavu, on je više puta kazao: 'Dok traje utakmica, nema promjene pravila'. A ovaj put, on je upravo to uradio izmjenom stavka 5., članka 44. Statuta za Grad Mostar.

Ono što HDZBiH smatra krajnje uvredljivim jest donositi ovakvu odluku kada precizno znamo koliko u Gradskom vijeću Mostara imamo Hrvata, Bošnjaka i Srba.

Evidentno je da je odluka donesena s jednim vrlo jasnim ciljem – spriječiti Hrvate da imaju barem jednoga gradonačelnika u većim središtima u BiH.

Ako je preko ovakve odluke visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko želio poslati poruku Hrvatima da su nepoželjni u BiH ili da su narod trećeg reda, jasno mu šaljemo odgovor: BiH može preživjeti isključivo ako su tri konstitutivna naroda ustavno jednakopravna.

Bez obzira na prošle i sadašnje 'inzke', HDZBiH ostvarit će europsku BiH, koju će sva tri konstitutivna naroda doživljavati kao svoju.

Kada je riječ o odluci koja se tiče stranaca u pravosuđu BiH, HDZ ima neskriven osjećaj da je njihov isključivi zadatak procesuirati Hrvate i Srbe, što se jasno iščitava iz saopćenja bošnjačkih političkih stranaka SDA, SBiH, SDP i drugih.

Ako je izmjena Statuta za grad Mostar jedna od poruka koja se šalje Hrvatima, ne želimo vjerovati da su drugu poruku Hrvatima do sada slali preko stranaca u pravosuđu. Kako bi bilo vrlo jasno, HDZ BiH apsolutno ne podržava ni ovu odluku visokog predstavnika i smatramo je plodom neprincipijelnosti međunarodne zajednice na putu koji je trebao osigurati transformiranje BiH u EU. Taj put značio je da sve aktivnosti u BiH trebaju preuzeti građani BiH, pa i u institucijama pravosuđa.

Ovom odlukom šalje se jasna poruka od strane međunarodnih predstavnika kako BiH za dugo neće postati članica EU-a, niti steći kandidacijski status za ulazak u tu uniju kakav će imati sve zemlje u okruženju već sljedeće godine.

Stoga, sugeriramo svim članicama PIC-a da žurno transformiraju OHR u ured Eurospke unije i da se BiH konačno oslobodi protektorata", stoji u saopćenju iz Ureda za odnose s javnošću HDZ-a BiH.