BiH
203

Inzko iz Beča: Ovaj put ću navijati za Austriju, a kasnije opet za BiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/OHR
Foto: Arhiv/OHR
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko privatno je otputovao u Beč kako bi pratio večerašnju prijateljsku utakmicu nogometnih reprezentacija Austrije i Bosne i Hercegovine.

"Uvijek sam vatreno navijao za Bosnu i Hercegovinu, vjerujući da nogometna pobjeda nema samo sportski značaj. Ona donosi radost velikom dijelu zemlje, a posebno ljudima koji žive u teškim uvjetima. Iznimka do sada je bila utakmica protiv Argentine, kada sam podjednako navijao i za Argentinu", kazao je Inzko u izjavi za Klix.ba objasnivši da je njegova supruga slovenačkog porijekla, ali je rođena kao izbjegličko dijete u Buenos Airesu i u Argentini je provela više od 30 godina svog života.

"U predstojećem susretu protiv Austrije, navijat ću za Austriju. Sa zvijezdama poput Davida Alabe koji igra u minhenskom Bayernu, Austrija ima dobre šanse da pobijedi. Ekipa igra moderno i kompaktno, dobro trče i bore se. Međutim, budući da se radi o prijateljskoj utakmici, najvažnije je da pobijede nogomet, sport i ljepota igre! A u narednim susretima, sigurno ću opet navijati za tim Bosne i Hercegovine", poručio je Inzko.

Svjestan je da bi Zmajevima pobjeda mnogo značila u psihološkom smislu, jer će sljedeća utakmica, protiv Izraela, biti izuzetno teška.

"Pritom, sa milionima gledalaca koji će je pratiti, ova utakmica će za Bosnu i Heregovinu biti odlična besplatna reklama. Slažem se i sa nogometnom legendom Ivicom Osimom da bi bilo lijepo kada bi Austrija i BiH igrale svake godine, jer ima mnogo građana kojima je nova domovina Austrija, a stara, i srcu draga, Bosna i Hercegovina", istakao je Inzko u izjavi za Klix.ba.