BiH
13

Inzko i Lajčak: Preuranjena predizborna kampanja neće umanjiti potrebu za reformama

FENA
Političari se trebaju fokusirati na reforme od kojih će građani imati konkretnu ekonomsku, socijalnu i političku korist, a uprkos prilično preuranjenom početku predizborne kampanje potreba za reformama neće nestati.

Kazao je to visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko tokom susreta s predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i bivšim visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčákom s kojim je razgovarao o trenutnoj političkoj situaciji u BiH.

"Nažalost, izgleda da je nekima mnogo lakše koristiti taktiku zastrašivanja, poput špekuliranja oko otcjepljenja ili ratnih scenarija, umjesto napornog rada kako bi omogućili BiH da krene naprijed", istaknuo je Inzko.

Ocijenio je da političari moraju prihvatiti da su reforme potrebne za dobrobit BiH i njenih građana, te pojačati svoje napore u tom smislu.

Valentin Inzko danas bi trebao razgovarati s generalnom podsekretarkom Ujedinjenih nacija za politička pitanja, najavljeno je danas iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).