"Press"
0

Inzko i Gregorian u sukobu?

SRNA
Valentin Inzko i Raffi Gregorian (Foto: OHR)
Valentin Inzko i Raffi Gregorian (Foto: OHR)
Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko i njegov prvi zamjenik Raffi Gregorian u žestokom su sukobu, a njihova svađa je podjelila na dva suprostavljena tabora i OHR, piše "Press", pozivajući se na dobro obavještene diplomatske izvore.

Prva dva čovjeka OHR-a sukobili su se oko načina na koji je objavljen šematski prikaz organizovanog kriminala u Federaciji BiH, u koji su upetljani najviši bošnjački zvaničnici i vjerske vođe.

Novi sukob unutar OHR-a mogao bi ozbiljno da uzdrma ovu međunarodnu instituciju i to baš u vrijeme kada se ozbiljno priča o njenom zatvaranju, piše "Press".

Izvor ovog lista navodi da Inzku ne bi trebalo potpuno vjerovati kada javno kaže da nije upoznat sa spornom šemom koju je izradio OHR-ov Analitički tim, ali i da nema nikakve dileme da je najveći dio cijele afere napravljen bez njegovog znanja.

Te analize su Gregorianu služile da ucjenjuje neke ljude kako bi ih prisilio da sprovede određene političke aranžmane, i to traje godinama, a Inzko, koji je u BiH mnogo kraće od Gregoriana, ne zna baš najbolje šta se sve radi u OHR-u, piše ovaj list.