{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inzko: Hitno riješiti problem finansiranja i statusa Grada Sarajeva

F
21.9.2015. u 14:49
6
21
Inzko: Hitno riješiti problem finansiranja i statusa Grada Sarajeva
6
Inzko: Hitno riješiti problem finansiranja i statusa Grada Sarajeva
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko je povodom teške finansijske situacije u kojoj se našao Grad Sarajevo uputio pismeni zahtjev za hitno rješenje problema finansiranja glavnog grada BiH tako i njegovog statusa.
Grad Sarajevo se u teškoj finansijskoj situaciji našao nakon stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona i pripadnosti javnih prihoda FBiH, čime je prestao da bude finansiran kako od federalnih tako i od kantonalnih nivoa vlasti.

Inzko je u pismu upućenom Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Vijeću ministara BiH, Fadilu Novaliću, premijeru Federacije BiH, i Elmedinu Konakoviću, premijeru Kantona Sarajevo, zatražio da se hitno i konstruktivno angažuju u rješavanju problema koji predstavlja ozbiljan izazov finansijskoj stabilnosti i održivosti Grada Sarajeva.

Teška finansijska situacija u kojoj se Grad nalazi, kako stoji u pismu visokog predstavnika, dosegla je tačku u koju je dovedeno u pitanje finansiranje Grada Sarajeva u smislu vršenja njegovih dužnosti kao i samo funkcioniranje Grada.

- Siguran sam da ćete se složiti da je ovo neprihvatljiva situacija koju je potrebno hitno ispraviti. Da bi se to dogodilo, potrebno je bez odlaganja naći odgovarajuće pravno rješenje koje će osigurati i status i pitanje finansiranja Grada Sarajeva na pravičan i održiv način. Presude Ustavnog suda Federacije BiH koje se odnose na Grad Sarajevo još nisu provedene i nadležni organi morat će da se njime pozabave – kaže se u pismu Valentina Inzka, a koje prenosi Gradska uprava Grada Sarajeva.

Inzko smatra da u međuvremenu treba naći privremeno rješenje kojim će se osigurati sadašnje finansiranje i na taj način osigurati nastavak daljeg finansiranja Grada Sarajeva dok se ovaj problem sistemski ne riješi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: