Nakon sjednice PIC-a
226

Inzko: Danas nisam izrazio zabrinutost, građani djeluju tako što odlaze odavde

I. P.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U Sarajevu je danas završena dvodnevna sjednica političkih direktora zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), a čije je zaključke sažeo visoki predstavnik Međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko.

Inzko je govorio o formiranju vlasti, slučaju Milana Tegeltije i Visokog sudskog tužilačkog vijeća, rezervnom sastavu policije u Republici Srpskoj i migrantskoj krizi.

Također, Inzko se našalio na svoj račun kazavši kako danas "nije izrazio zabrinutost", dodavši kako stanje u državi ipak najbolje oslikava jedini potez građana, a to je odlazak. Također, ocijenio je važnost funkcionisanja pravosuđa kazavši kako "država koja nije pravna država i nije država".

"Zakon VSTV-a ne predviđa nekažnjivost. Nedavna zabrinjavajuća dešavanja naglašavaju potrebu provođenja suštinskih reformi, a u VSTV-u moraju da rade najbolji i najcjenjeniji u profesionalnoj zajednici. Što se tiče Tegeltije, podsjećam da je krivični postupak još uvijek u toku i u njega se neću miješati", rekao je Inzko.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Što se tiče rezervne policije, Inzko je kazao kako je RS mijenjala objašnjenja i razloge za njeno uvođenje.

"Na početku je bio terorizam, a sad se kaže da je to zbog prirodnih katastrofa. Ipak, mi mislimo da postojeća policija može da odgovara na sve izazove i da nije trenutak da se formiraju neke nove jedinice. Postoji Civilna zaštita, postoje Oružane snage BiH koje pomažu kada je riječ o vremenskim nepogodama, a što se pokazalo u prethodne četiri godine. Također, neke ambasade su već dale mišljenje o ovom slučaju i ostaje da se vidi da li će taj zakon u RS biti usvojen", rekao je visoki predstavnik.

Kada je riječ o migrantima i migranstkoj krizi, Inzko smatra da Unsko-sanski kanton podnosi veliki teret.

"Više političara je istaklo da treba bolje čuvati granice BiH. Treba poštovati jurisdikciju, a izbjeglice su u nadležnosti države. Osjećam da je Unsko-sanski kanton ostavljen sam i da nedostaje solidarnost s Bihaćem koji nosi sav teret", zaključio je Inzko.