BiH
7

Inzko čestitao novom austrijskom predsjedniku

FENA
Valentin Inzko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Valentin Inzko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kratko nakon objavljivanja službenih rezultata, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko čestitao je pobjedniku austrijskih predsjedničkih izbora, prof. Alexanderu Van der Bellenu.

U prvom krugu prednjačio je kandidat Slobodarske stranke Norbert Hofer, koji je u drugom krugu tijesno izgubio.

Inzko se aktivno uključio svojim izjavama u predizbornu kampanju, jer je kandidat Norbert Hofer otvoreno podržavao pravo Republike Srpske na samoopredjeljenje, a posljedično i na otcjepljenje. To je Visoki predstavnik jasno osudio i rekao da takva mogućnost u Daytonskom mirovnom sporazumu nije predviđena.

Inzko je u izjavi za Fenu izrazio zadovoljstvo da Van der Bellen podržava perspektivu pristupa za sve zemlje ovog regije i da će kao šef države raditi na podršci regiji Zapadnog Balkana na putu ka EU.

Prednost pobjednika Van der Bellena je iznosila nešto više od 30.000 glasova, a pobjedu i konačne rezultate Ministarstvo unutršnjih poslova Austrije moglo je objaviti tek dan nakon izbora, jer je putom pošte glasalo više od 800.000 glasača, a prebrojavanje tih glasova je trajalo cijeli ponedjeljak.