{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inzko će sutra objaviti zaključke PIC-a

F
18.11.2009. u 17:18
0
2
Inzko će sutra objaviti zaključke PIC-a
0
Inzko će sutra objaviti zaključke PIC-a
Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) danas je započeo svoj dvodnevni sastanak zasebnim konsultacijama sa predsjedavajućim Vijeća ministara i liderima sedam bh. političkih stranaka.
Tokom dvodnevnog zasjedanja, PIC će razmotriti mjere kojima se osigurava puno poštivanje i pridržavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako bi se dala podrška suverenitetu i ustavnom poretku BiH i očuvale prethodno dogovorene reforme.

Upravni odbor PIC-a danas je razgovarao sa stranačkim liderima o njihovom angažmanu u razgovorima o ustavnim promjenama.

Kako je saopćeno iz OHR-a, Upravni odbor je naglasio da je usklađivanje sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima obaveza koju sadrži i sam Ustav.

Također, Upravni odbor je naglasio da cilj razgovora o Ustavu mora biti jačanje institucionalne funkcionalnosti kako bi BiH mogla da se nosi sa zahtjevima i uživa u prednostima evroatlantske integracije.

PIC će razmatrati politički prouzrokovanu krizu u Gradskom vijeću Mostara, proceduru vitalnog nacionalnog interesa u Vijeću naroda RS, odredbe koje se odnose na raspodjelu ključnih funkcija u FBiH, državni budžet za 2010. godinu i nedavne pokušaje da se ograniči sloboda medija u BiH.

Visoki predstavnik Valentin Inzko će sutra održati konferenciju za novinare na kojoj će prezentirati zaključke sa sastanka Upravnog odbora PIC-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: