|

Inzko: Budžet na državnom nivou prioritet za zaustavljanje koronavirusa

Inzko: Budžet na državnom nivou prioritet za zaustavljanje koronavirusa
87
D. Be.
23.3.2020. u 12:34
10
komentara
87

dijeljenja
Inzko: Budžet na državnom nivou prioritet za zaustavljanje koronavirusa Foto: F. K./Klix.ba
Visoki predstavnik Valentin Inzko u potpunosti podržava koordinirane mjere koje su poduzele vlasti na različitim nivoima u BiH kako bi se suprotstavile pandemiji koronavirusa, saopćeno je iz OHR-a.
"Ovi teški dani su pokazali da politički i institucionalni lideri mogu efikasno raditi zajedno za isti cilj. Nastavak tijesne suradnje i koordinacije te hitan fokus na ciljanim mjerama može osnažiti bosanskohercegovačke vlasti na svim nivoima da adekvatno odgovore na krizu i zaštite zdravlje stanovništva", navedeno je.

Te mjere prije svega podrazumijevaju osiguravanje neometanog i odgovarajućeg finansiranja i neprekidnog funkcioniranja institucija BiH. S tim u vezi, odgovornost je Vijeća ministara BiH, Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH da hitno usvoje redovni budžet na državnom nivou za 2020. godinu.

"To bi otklonilo ograničenja svojstvena privremenom finansiranju, a koja mogu ozbiljno utjecati na sposobnost BiH da adekvatno odgovori na krizu zbog koronavirusa ili bilo koju drugu vanrednu situaciju s kojom se BiH može suočiti. Nepostojanje budžeta bi također utjecalo na sposobnost bh. institucija da provode svoje ustavne i zakonske obaveze, uključujući i organizaciju općinskih izbora u oktobru 2020., kao i mnoga druga značajna pitanja", dodao je Inzko.

On smatra da političari ni pod kojim okolnostima ne trebaju koristiti ovu krizu za promicanje drugih ciljeva.

"Nadalje, jednostrane i nekoordinirane aktivnosti ne doprinose značajno borbi protiv koronavirusa. Štaviše, one odvlače pažnju i resurse iz drugih oblasti gdje bi njihovo prisustvo i pomoć bili od stvarne koristi građanima. Umjesto toga, lideri trebaju osigurati da se sve aktivnosti provode brzo, ali i transparentno, koordinirano i fokusirano na pomoć građanima ove zemlje", kazao je Inzko.

Visoki predstavnik također poziva građane da se u potpunosti pridržavaju uputa koje dobiju od nadležnih organa.

"Bez sveobuhvatne suradnje svakog pojedinca, ovaj virus ne može biti stavljen pod kontrolu i prouzrokovat će dalju nesagledivu štetu. Umjesto toga, građani trebaju pokazati da su najbolji onda kada su suočeni s najvećim izazovima", zaključio je.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...