Nakon sjednice PIC-a
443

Inzko: BiH postaje sve praznija zemlja, hajde da vratimo te ljude!

Piše: A. P.
Valentin Inzko (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Valentin Inzko (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko kazao je nakon dvodnevnog zasjedanja Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (UO PIC-a) da se na ovoj sjednici vodila najduža i najdublja rasprava o budućnosti visokog predstavnika i njegovog ureda u našoj zemlji.

"Bio sam oduševljen kako su delegacije imale u vidu situaciju na terenu i naravno, dao sam im neke podatke o tranziciji OHR-a, da to nije isti OHR kao u vrijeme Paddyja Ashdowna kada je bilo 800 uposlenih, a danas je tu uposleno manje od 100 ljudi. Uloga OHR-a se mijenjala, ali nije mandat. Čak ni zemlje koje nisu naklonjene visokom predstavniku niti njegovom uredu danas nisu insistirale da se on brzo zatvori", otkrio je Inzko nakon čitanja komunikea kojim je PIC upozorio na hitne prioritete koje naša zemlja mora ispuniti.

"Najbolje bi bilo da dođe do toliko velikog napretka u Agendi 5+2 da se moj ured može zatvoriti, ali znate da je još uvijek problem registracija vojne imovine, taj proces ide jako sporo, u nekim slučajevima nema ni dokumentacije. S druge strane imali smo odluku Ustavnog suda da je to državna imovina, tako da je taj problem u nekom smislu riješen. Drugi od primjera je korištenje vojne imovine koja se može predati entitetima, općinama, školama, bolnicama, ali prvi vlasnik je država. Drugi uslov je jednostavan, ali se teško postiže, a to je pozitivna procjena političke situacije zasnovana na punoj implementaciji Dejtonskog ugovora", rekao je Inzko.

Zatvaranje OHR-a bio bi uspjeh visokog predstavnika, dodao je on otkrivši i da se o tome nije puno govorilo.

Dio PIC-ovog komunikea odnosi se i na sutra najavljeni koncert u Mostaru.

"Brzo smo postigli konsenzus o izjavi i potpuno jasno osudili taj događaj te apelovali na sve da izbjegavaju slične događaje i podršku ratnim zločincima, glorificiranje osuđenih ratnih zločinaca, bilo da je to u Mostaru ili drugim mjestima. Vi znate da smo prije šest mjeseci osudili studenti dom koji je dobio ime po Radovanu Karadžiću. Svi političari trebaju djelovati u skladu sa evropskim vrijednostima", kazao je visoki predstavnik u BiH.

Istakao je da mu je želja da se povuče, ali tako da iza sebe ostavi zemlju koja funkcionira i ima teritorijalni integritet.

"Bosna i Hercegovina bi mogla biti fantastična, divna zemlja u kojoj svako ima svoj prostor, da ne gubi svoj identitet, a nažalost, prostora ima sve više jer BiH postaje sve praznija zemlja. BiH je zaista šarolika i po potencijalima bogata zemlja, a ti potencijali se realiziraju u inostranstvu. U Njemačkoj svake godine ima 230.000 novih firmi, od njih su 130.000 njemačkih, a 100.000 od stranaca koji žive u Njemačkoj, dakle 42 posto firmi stvaraju stranci, a među njima i Bosanci i Hercegovci. Upoznao sam mnoge od tih ljudi. Hajde da ih vratimo! Neko je rekao da će BiH postati uspješna kad ljudi prestanu odlaziti, a drugi su dodali i kad se oni koji su otišli počnu vraćati", riječi su kojima je Inzko opisao svoje želje i težnje u radu.