BiH
0

Inzko: BiH je potrebna razumna energetska politika

SRNA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Sektor obnovljive energije BiH zreo je za međunarodne investicije, a građani BiH će od njega profitirati samo ako energetska politika bude razumna, transparentna i brzo iskorištena, izjavio je danas specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Incko.

Incko se putem video linka obratio parlamentarcima i predstavnicima ministarstava BiH koji učestvuju u studijskoj posjeti njemačkoj pokrajini Sarland, koja je fokusirana na sektor energetike.

"Kao jedini izvoznik energije na zapadnom Balkanu, BiH ima potencijal da ovaj ogromni prirodni resurs pretvori u instrument ekonomske transformacije zemlje", rekao je Incko i konstatovao da je Njemačka, koja je nedavno najavila svoju namjeru da postane svjetski lider u obnovljivoj energiji, već aktivna u sektoru obnovljive energije BiH. 

On je istakao ogroman potencijal za jačanje energetskog sektora zasnovanog na hidroenergetskim potencijalima, biomasi i vjetru u BiH, ali je i upozorio da je trenutni zastoj u investiranju u infrastrukturu za prenos električne energije zbog političkih neslaganja "pretvorio potencijalni pokretač ekonomskog razvoja u ekonomski hendikep", saopšteno je iz OHR-a. 

Ponavljajući zaključke sastanka inicijative "Građani za Evropu", održanog u Sarajevu prije dvije sedmice, Incko je pozvao na veću koordinaciju među svim nivoima vlasti, te između vlasti i civilnog društva, kao i na brzo uspostavljanje odgovarajućeg državnog tijela sa ciljem potpomaganja investiranja u "čistu" energiju kako bi se do maksimuma iskoristio potencijal energetskog sektora BiH.

Specijalni predstavnik EU u BiH rekao je da bi BiH trebalo da radi na tome da svoj ogromni potencijal u obnovljivoj energiji pretoči u nova radna mjesta, veći prihod i veće ekonomske mogućnosti za preduzeća i pojedinačne potrošače, te naglasio da bi se ovo moglo ostvariti putem pragmatične i kreativne strategije energetskog sektora. 

Dvodnevnu posjetu njemačkoj pokrajini Sarland, organizovali su Vlada Sarlanda i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH, kao dio programa "Parlament za Evropu".
Posjetu podržava Program Evropske komisije za tehničku pomoć i razmjenu informacija (TAIEX), koji potpomaže razmjenu ekspertize u usklađivanju, provođenju i primjeni zakonodavstva EU.