Zajedničkim snagama
0

Inžinjeri OS SAD-a i BiH renoviraju školu u Foči

FENA
Inžinjeri iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zajedno s kolegama iz Oružanih snaga BiH (OSBiH) učestvovat će u projektu humanitarne pomoći u sklopu kojeg će biti renovirana Osnovna škola u Foči.

Ovaj projekt, kreiran da osigura neophodnu pomoć zajednicama širom BiH, dio je programa humanitarne pomoći Ureda za saradnju u oblasti odbrane Ambasade SAD-a u BiH.

Tokom prvog dijela projekta renoviran je vanjski dio školske zgrade. Iako su novčana sredstva osigurana od Evropske komande Oružanih snaga SAD-a, radove su izvodile bh. kompanije.

U drugom dijelu projekta inžinjeri dviju vojski imat će priliku da razmijene iskustva, učeći jedni od drugih, i istovremeno pomognu lokalnu zajednicu.

Ovaj originalni program je odličan primjer kako vojska može pružiti podršku civilnim vlastima i doprinijeti zajednici i njenim ljudima.

Ove godine američki inžinjeri dolaze iz Evropske komande zrakoplovnih snaga SAD-a, locirane u Rammsteinu, Njemačka.

U narednih nekoliko sedmica jedinica koju zovu i "Leteći odred vojnih konstruktora" zajedno s kolegama iz BiH radit će na renoviranju unutrašnjosti školske zgrade, saopćeno je iz Američke ambasade u BiH.