"Višenamjenska letjelica"
96

Inžinjer Omer Kulić na čelu radne grupe za uspostavu helikopterske jedinice MUP-a KS

FENA
Omer Kulić i Admir Katica (Foto: Vlada KS)
Omer Kulić i Admir Katica (Foto: Vlada KS)
Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica održao je danas sastanak sa stručnim konsultantom, inžinjerom vazduhoplovstva i instruktorom letenja Omerom Kulićem, koji će predvoditi radnu grupu za uspostavu helikopterske jedinice MUP-a.

Na sastanku su dogovorene aktivnosti koje je potrebno realizirati, ali I da će biti izvršena obuka pilota koji će upravljati višenamjenskom letjelicom čija nabavka je planirana u narednom periodu, saopćili su iz MUP-a KS.

"Kako smo već i ranije isticali, za helikopterom postoji dugogodišnja potreba i on će se, osim za operativne poslove MUP-a KS, koristiti i za civilne potrebe odnosno za misije traganja i spašavanja, za pomoć stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda, požara, poplava, zemljotresa, podršku za medicinske intervencije i u drugim teškim situacijama", kazao je ministar Katica.

Podsjećamo, Vlada Kantona Sarajevo koju su činili Narod i pravda (NiP), Socijaldemokratska partija (SDP), Naša stranka (NS), Demokratska fronta (DF), Savez za bolju budućnost (SBB) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) je predložila kupovinu helikoptera.

U SBB-u i DF-u su smatrali da je cijena za koju se namjeravala kupiti letjelica iznimno visoka odnosno da nije realna. Upravo su to naveli kao jedan od razloga zašto su napustili izglasali nepovjerenje vladi Šestorke.