{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inventar stanja zemljišnih resursa u BiH

F
29.6.2007. u 16:30
0
0
Inventar stanja zemljišnih resursa u BiH
0
Inventar stanja zemljišnih resursa u BiH
Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) predstavila je danas u Sarajevu postignuća projekta “Inventar stanja zemljišnih resursa u BiH u poslijeratnom periodu”, koji je realiziran uz podršku italijanske vlade.
Ovaj projekt je značajan za BiH jer je omogućio uvođenje novih metoda koje su standardizovane i baze podataka za korištenje zemljišta. Razvijena je PLUD metodologija koja podrazumijeva puno učešće lokalne zajednice u procesu planiranja načina korištenja zemljišta što je od posebnog značaja za razvoj ruralnih područja u BiH.

U svom obraćanju ambasador Republike Italije u BiH Alessandro Fallavollita naglasio je značaj saradnje dviju zemalja na ovom projektu te doprinos razvoju poljoprivrednog sektora u BiH.

U prvoj fazi, prema njegovim riječima, počelo se s označavanjem i popisom zemljišta da bi se u toku projekta razvila metodologija koja će omogućiti vlastima u BiH na različitim nivoima da na osnovu tih podataka na najbolji način iskoriste prirodne resurse. Projekt u končanici kako je dodao potiče saradnju BiH i italijanskih privrednika posebno u sektoru poljoprivreda.

Rezultati dobiveni implementacijom treće faze ovog projekta uručeni su predstavnicima općina Bileća, Bugojno, Doboj-Jug, Gračanica, Petrovo, Prijedor, Šipovo, Tešanj, Travnik i Višegrad, te predstavnicima nadležnih ministarstava, tehničkih institucija koje su učestvovale u projektu i predstavnicima italijanske vlade koja je finansijski podržala projekt.

Cilj sedmogodišnjeg projekta bio je osiguravanje informacija o zemljišnim resursima, mogućnostima i rizicima radi boljeg upoznavanja teritorije i pravilne raspodjele resursa u poljoprivrednom sektoru, jačanja nacionalnih instituta te kapaciteta za upravljanje zemljišnim resursima na lokalnom nivou.

Produktivan poljoprivredni sektor u BiH može značajno unaprijediti održivi povratak, doprinijeti smanjenju nezaposlenosti, poboljšanju ekonomskih tokova i povećanju izvoza.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: