BiH
613

Invaliditet nije prepreka: Denis Agović igra košarku i trenira uprkos cerebralnoj paralizi

Piše: Lejla Čolak
Denisu Agoviću, 25-godišnjaku iz Sarajeva, po rođenju je dijagnosticirana spastična cerebralna paraliza, a do svoje pete godine života nije bio u stanju stajati i hodati, te je bio praktično nepokretan.

Cerebralna spastična paraliza nastaje usljed oštećenja dijela centralnog nervnog sistema koji upravlja motorikom, a osobama koje imaju ovu dijagnozu samostalno kretanje je otežano ili u potpunosti onemogućeno.

Denis Agović je pozitivan primjer osobe koja se uspjela izboriti sa ovom dijagnozom i danas je u stanju da se samostalno kreće. Njegova ljubav prema sportu i košarci kojom se bavi rekreativno rezultirala je učešćem u brojnim sportskim manifestacijama, a trenutno se priprema za vertikalni maraton koji će se održati u Sarajevu u junu ove godine.

Ljubav prema košarci od malih nogu

Denis je košarku zavolio još kao dječak, zbog čega je njegov otac došao na ideju da napravi improviziranu konstrukciju za koš, kako bi se mogli međusobno takmičiti u šutiranju.

"Ako želiš da se takmičiš moraš ustati na noge, rekao mi je tada, jer je znao koliku želju imam da igram košarku", prisjeća se Denis za Klix.ba i nastavlja:

"S obzirom na to da sam tada fizički bio izuzetno slab i nestabilan na nogama sva snaga koju bih potrošio da se nekako podignem na noge i uputim šut ka košu nije bila dovoljna da se održim na nogama. Svaki put kad bih pao otac bi rekao da taj koš ne važi", prisjeća se Denis i dodaje kako je to u njemu pobudilo pozitivan revolt koji ga tjerao da radi sve potrebne vježbe i fizikalne terapije kako bi dovoljno ojačao i pobijedio u košarkaškoj utakmici.

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

"Tada uopće nisam razmišljao o mogućnosti samostalnog hoda, jedini cilj je bio pobijediti u košarci. Međutim, nakon što sam zbog košarke dovoljno ojačao da sam počeo samostalno stajati i napravio svoje prve samostalne korake, rodila se nada da bih mogao u potpunosti samostalno hodati", priča Denis.

Nakon toga, u periodu od 1996. do 2007. godine, uslijedio je period od sedam operativnih zahvata koji su Denisu u konačnici pomogli da hoda i živi potpuno neovisno o tuđoj pomoći. Danas mu jedini problem za potpunu samostalnost, kada je riječ o fizičkim barijerama, predstavljaju stepenice bez ograde.

Nikad ne sumnjajte u sebe i ne stidite se svojih želja i ambicija

U toku odrastanja, Denis priča kako se susretao sa brojnim predrasudama i osudama okoline, kako svjesnim, tako i nesvjesnim, te kako je proces odrastanja bio bolan i nimalo jednostavan.

"Ono što mi je najviše smetalo je neka vrsta društvenog upitnika koja se veže za sve uspjehe koje postižu osobe sa hendikepom. Kao osoba sa bilo kojom vrstom hendikepa morate uložiti duplo više truda, znanja i vremena da biste postigli rezultat kao "normalna osoba", kaže Denis.

Dodaje kako je obrazovanje jedan od ključnih preduslova za poboljšanje pozicije osoba sa hendikepom u bh. društvu, budući da su one u našoj zemlji prepuštene samima sebi jer mnoge problemi pripadnika ove populacije ne dotiču direktno.

Denis smatra kako je osobama sa invaliditetom ključno shvatiti da breme koje nose neće nestati, te da ga što prije trebaju prihvatiti i okrenuti u svoju korist. Agović je diplomirao na Fakultetu za upravu na Univerzitetu u Sarajevu, a trenutno se nalazi na Master studiju. Zaposlen je kao pripravnik u TMP d.o.o. Društvu za zapošljavanje slijepih i slabovidnih osoba Sarajevo.

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

U odrastanju je, navodi, najvažnije stabilno porodično okruženje, a ističe kako je primijetio da roditelji često iz dobre namjere i u želji da djetetu olakšaju život, nesvjesno dovedu do negativnih posljedica kada je riječ o samostalnosti i integraciji u društvo osoba sa hendikepom.

"Najveća podrška koju možete pružiti osobama sa hendikepom jeste da im budete glavni podsticaj da svaki dan napreduju, da koriste potencijal kojim raspolažu i možda najvažnije od svega da nikada ne sumnjaju i ne stide se svojih mogućnosti želja i ambicija", kaže Denis.

Pripreme za takmičenje u vertikalnom maratonu

Denis se svakodnevno priprema za takmičenje u vertikalnom maratonu i penjanju uz stepenice - Avaz Tower Running 2015.

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
"Jedini pravi način za istinski napredak je da se svjesno i odlučno postavite u situaciju koja od vas zahtijeva maksimum u svakom trenutku i pored toga da je moja dužnost kao pripadnika populacije osoba sa hendikepom u BiH društvu da budem glas svih onih ljudi čiji je glas zanemaren i možda se nekada neće čuti", kaže Denis i dodaje kako se iskreno nada da će se ovaj poduhvat završiti uspješno jer će na simboličan način predstavljati uspjeh kompletne populacije osoba sa hendikepom.

Dodaje kako svoje učešće na simboličan način posvećuje kapitenu Košarkaške reprezentacije BiH Mirzi Teletoviću u znak podrške za što brži povratak na košarkaške parkete.

"Moja poruka svim osobama koje se bore sa nekom vrstom hendikepa prvenstveno jeste da se ne smije čekati i isključivo oslanjati na nekoga. I ni u jednom trenutku ne sumnjajte u sebe", kaže Denis.