FBiH
0

Invalidi za smanjenje naknada, ali po uvećanoj osnovici

SRNA
Foto: Arhiva
Foto: Arhiva
Korisnici boračko-invalidske zaštite u Federaciji BiH (FBiH) saglasni su da njihove naknade budu umanjene za 10 odsto, ali po uvećanoj osnovici od 913,43 KM, dogovorili su predstavnici udruženja boračkih populacija nekadašnjih Armije RBiH i HVO-a.

Oni su istakli da neće prihvatiti umanjenje ličnih invalidnina za 10 odsto po dosadašnjoj osnovici od 805 KM, nego po osnovici koju oni predlažu i koja je veća za 108 KM od postojeće.

Predstavnici boračkih udruženja usvojili su na jučerašnjem sastanku u Mostaru pet zaključaka i smatraju da su na ovakav način dogovorili model ušteda u oblasti boračko-invalidske zaštite, koji je neophodan za stendbaj aranžman s MMF-om. 

Predsjednik Koordinacije šehida i poginulih boraca BiH Izet Ganić kaže da svi zaključci imaju uporište u zakonima i odlukama Vlade FBiH.

"Prihvatamo umanjenje naknada uz osnovicu od 913,43 KM, koju je Vlada FBiH usvojila u aprilu. Tražimo da nam hitno budu isplaćene julske invalidnine bez umanjenja. Prihvatamo sveobuhvatnu reviziju rješenja u oblasti boračko-invalidske zaštite, i to na osnovu ranijih zaključaka Parlamenta i Vlade FBiH i udruženja. Nije nam prihvatljivo da tokom revizije privremeno budu obustavljena rješenja osobama koje su pravo ostvarile nakon 2004. godine", rekao je Ganić.

On kaže da će predstavnici boračkih kategorija u FBiH insistirati da hitno bude organizovan sastanak predstavnika udruženja s premijerom FBiH, njegovim zamjenikom i ministrom za boračka pitanja FBiH, kako bi im pojasnili suštinu zaključaka.

"Najmanje 15 do 20 odsto osoba naknadno je uvedeno u pravo bez redovne procedure. Tražimo da s ovom istovremeno bude provedena revizija svih budžetskih korisnika, jer najmanje 20 odsto ljudi je višak", rekao je Ganić. 
Ministar za boračka pitanja FBiH Zahid Crnkić smatra da su zahtjevi boračkih udruženja realni, osim onoga kojim traže umanjenje naknada na povećanu osnovicu.

"U Zakonu o uštedama jasno stoji kako plate moraju biti vraćene na nivo decembarskih i umanjene za 10 odsto, a oni traže povećanje osnovice. Danas ili sutra ću se sastati s premijerom da vidimo šta dalje i od tog sastanka zavisiće isplata njihovih julskih naknada", rekao je Crnkić.

Zbog nepostizanja dogovora između ovih populacija blokirana je realizacija prve tranše MMF-a za FBiH od 268 miliona KM.

Jučerašnjem sastanku osim predstavnika Koordinacije šehida i poginulih boraca prisustvovali su i predstavnici Hvidre, Udruge poginulih branitelja i Saveza ratnih vojnih invalida FBiH.