{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Invalidi upozoravaju na trošenje novca namijenjenog za osobe s invaliditetom

F
28.8.2007. u 19:00
0
0
Invalidi upozoravaju na trošenje novca namijenjenog za osobe s invaliditetom
0
Invalidi upozoravaju na trošenje novca namijenjenog za osobe s invaliditetom
Udruženje invalidnih i hendikepiranih osoba u Bosni i Hercegovini sa ogorčenjem podsjeća javnost da je Ministarstvo za boračka pitanja Federacije BiH na grub način izvršilo povredu Odluke o načinu obrazovanja i visini naknade za rad stručnih komisija Vlade FBiH, saopćeno je iz ovog udruženja.
U saopćenju se podsjeća da je Ured za reviziju institucija u FBiH utvrdio da nije u svim slučajevima ispoštovana ova naprijed navedena odluka, posebno u dijelu objavljivanja formiranih komisija u Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u službenim novinama, tačnog definiranja poslova koje treba da izvrši komisija kao i izrade cjelovitih izvještaja o izvršenim poslovima.

U izvještajima o radu jednog broja komisija navedeni poslovi koji su rađeni ne odgovaraju poslovima koji su definirani rješenjem o formiranju komisije. U nekim komisijama su bili angažirani i uposlenici kojima su u opisu poslova niihovih radnih mjesta naznačeni poslovi koje je komisija obavila.

Iz predočenih izvještaja nije se moglo potvrdi vrijeme u kojem su pojedine komisije obavile poslove. Tokom revizije nije predočena dokumentacije iz koje se može zaključiti da je Ministarstvo izvještavalo poreznu upravu o izvršenim isplatama naknada za rad u komisijama.

Uvidom u predočenu dokumentaciju utvrđeno je da je izvršena isplata naknada sa pripadajućim porezima u ukupnom iznosu od 138.039,12 KM. Komisiji za praćenje realizacije revizije izdanih rješenja o svojstvu, okolnostima i načinu stradanja pripadnika Oružanih snaga i Tijela za vezu za provedbu Ugovora između BiH i Republike Hrvatske, a poreznoj upravi nije dostavljana Specifikacija o isplati dodatnih primanja.

- Doista je zabrinjavajuće da se na ovakav način troše sredstva poreznih obveznika Federacije BiH namjenjena invalidima, a da ministar Crnkić sada najavljuje još jednu reviziju urađene revizije invaliditeta, kaže se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: