U zgradi Parlamenta BiH
0

Invalidi traže donošenje državnog zakona

FENA
Donošenje zakona na nivou države o osobama sa invaliditetom bez obzira na uzroke nastanka invalidnosti, dob, spol, rasnu, vjersku i nacionalnu pripadnost jedan je od zahtjeva iznesenih na četvrtim susretima invalida BiH organiziranim danas u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Invalidi zahtijevaju od zastupnika i delegata državnog parlamenta da bez odgađanja daju saglasnost za ratifikaciju Konvencije UN-a o pravima osoba sa invaliditetom i u skladu s njom usvoje spomenuti zakon.

"Ovdje ćemo ostati sve dok se ne ratificira Konvencija i dok se ne donese zakon", izjavio je predsjednik Udruženja invalida BiH Zijad Arapčić, koji je upozorio da će u suprotnom invalidi pozvati sve građane da im pomognu u ostvarivanju njihovih prava.

Jedan od zahtjeva osoba sa invaliditetom je i uspostava fonda za implementaciju ovog zakona iz kojeg bi se finansirale naknade invalida, kao i uspostava instituta za medicinsko vještačenje u RS-u i Brčko Dirstriku, a da se institut u FBiH kvalitetno opremi.

"Na taj način konačno bismo došli do podataka koliko u BiH ima osoba sa invaliditetom", smatra Arapčić.

On navodi kako u BiH postoje tri različite visine naknada za invalide, koje u RS-u iznose 40 KM, u Brčko Distriku 50 KM, a u FBiH 149 KM. Stoga je u FBiH prijavljen veliki broj ljudi iz RS-a i Brčko Distrikta, jer je zakon povoljniji.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić kaže da je u toku procedura za određivanje potpisnika Konvencije UN-a o pravima osoba sa invaliditetom.

On je obećao da će državni parlament dati saglasnost za ratifikaciju ovog dokumenta čim prijedlog stigne u parlamentarnu proceduru.

Belkić ističe da su zahtjevi invalida opravdani i da će ih on podržati, ali nije siguran da li bi zakon o osobama sa invaliditetom dobio u državnom parlamentu entitetsku podršku.

Poslanik SNSD-a u državnom parlamentu Lazar Prodanović navodi kako ovaj zakon ne bi mogao podržati s obzirom na to da je ova oblast, prema sadašnjem ustavnom uređenju, u isključivoj nadležnosti eniteta i nižih nivoa vlasti.

Smatra, međutim, da je u BiH neophodno učiniti sve da se osobe sa invaliditetom izjednače u svojim pravima, kao i da je nužno ujednačiti socijalnu politiku.