Parlament BiH
0

'Invalidi se ne smrzavaju i ne gladuju'

Sarajevo-x.com
Nakon objave u medijima da se grupa invalida, koja već nekoliko dana protestuje u zgradi Parlamenta BiH, smrzava i gladuje objavljen je demanti tih navoda. Press služba parlamenta je u svome saopćenju navela da čini sve da protest protekne u najboljem redu te da će se o njihovim zahtjevima razgovarati već u ponedjeljak, 7.decembra.

Povodom Međunarodnog dana invalida, 3. decembra u periodu od 12 do 17 h, upriličeno je njegovo obilježavanje u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. Kao i svake godine, Parlamentarna skupština BiH pokazala je dobru volju i široko otvorila svoja vrata za obilježavanje ovog dana za više od 500 invalida iz cijele BiH. Nosilac aktivnosti obilježavanja bilo je Udruženje invalida BiH.

Međutim, nakon što je po okončanju skupa, ogromna većina učesnika napustila Veliku salu Parlamentarne skupštine BiH, grupa invalida na čelu sa Zijadom Arapčićem, predsjednikom Saveza invalida BiH odbila je izaći iz zgrade uslovljavajući to ratifikacijom Konvencije UN -a o pravima lica sa invaliditetom.

Rukovodstvo Parlamentarne skupštine BiH sa svojim službama učinilo je sve da Prijedlog odluke o ratifikaciji Konvencije dođe u Parlamentarnu skupštinu BiH. U tom cilju koordiniralo je aktivnosti sa Predsjedništvom BiH, Vijećem ministara BiH, Uredom za zakonodavstvo i Ministarstvom vanjskih poslova. Naglašavamo, prijedlog odluke o ratifikaciji u Parlamentarnu skupštinu BiH stigao je u petak, 04. decembra u 17,30 sati. Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zasjeda u ponedjeljak, 07. decembra.

Imamo razumijevanje za proteste invalida ali neugodno smo iznenađeni izjavama rukovodstva Saveza invalida BiH koje su prenijeli pojedini štampani i elektronski mediji prema kojima se protestanti u Zgradi bore protiv hladnoće i gladi. Stoga javnosti želimo dodatno rasvijetliti neke okolnosti protesta u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Naime, prvog dana održavanja Konferencija za sve učesnike, dakle njih više od 500, u restoranu Parlamentarne skupštine BiH u popodnevnim satima organiziran je ručak. Po okončanju Konferencije, kada je spomenuta grupa odbila da izađe iz zgrade, u večernjim satima za prisutne je obezbijeđena užina a dijeljenje obroka nije obustavljeno cijelim tokom protesta.

Službe Parlamentarne skupštine BiH i Služba za zajedničke poslove institucija BiH organizirali su i koordinirali aktivnosti tako da je svakog dana uz protestante bio prisutan po jedan poslanik a radnici Službe obezbjeđenja zgrade na usluzi su im za sve moguće zahtjeve. Uz redovne obroke obezbijeđeno je konstantno prisustvo radnika hitne medicinske pomoći, stručna ljekarska pomoć i neophodni lijekovi za bolesne a sa zbivanjima u zgradi upoznati su SIPA i MUP. U prostorima u kojima se boravi osigurano je konstantno grijanje električnim pećima i radijatorima a za one kojima to nije dovoljno obezbijeđena je određena količina deka.

Parlamentarna skupština BiH poduzela je apsolutno sve što je u njenoj mogućnosti da nezadovoljnim invalidima obezbijedi optimalne uslove za boravak u zgradi pa nije korektno isticati "da grupa invalida nastavlja protestirati uprkos gladi i hladnoći". Uvažavajući činjenicu da se radi o osjetljivoj kategoriji stanovništva, nastojalo se postupiti i korektno i humano. Mimo pravila kućnog reda dozvoljeno je unošenje i dodatne hrane u prostore i nastoje se obezbijediti što normalniji uslovi za boravak i noćenje u zgradi PSBIH.

Ponavljamo, sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za ponedjeljak 07. decembra a bit će učinjeno sve kako bi Konvencija UN -a o pravima lica sa invaliditetom bila ratificirana u što kraćem roku.