{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Invalidi rada traže da se odbiju izmjene Zakona o socijalnoj zaštiti

F
12.2.2009. u 15:33
0
0
Invalidi rada traže da se odbiju izmjene Zakona o socijalnoj zaštiti
0
Invalidi rada traže da se odbiju izmjene Zakona o socijalnoj zaštiti
Savez invalida rada Federacije Bosne i Hercegovine apeluje na Predstavnički dom Federalnog parlamenta da u utorak ne usvoji predložene izmjene federalnog Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom, saopćeno je danas iz tog saveza.
U protivnom, oko 90 posto invalida rada čija je invalidnost poljedica povrede na radu, profesionalne bolesti ili bolesti i povrede van rada ostat će bez određenih prava, obrazloženo je.

Apel da predložene izmjene Zakona treba odbiti, Savez invalida rada uputio je klubovima poslanika političkih stranaka u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, kao i parlamentarnom Odboru za rad i socijalnu zaštitu čija je sjednica najavljena za 16. februar.

Izmjene Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom o kojima je ovdje riječ predložila je Parlamentu Federalna vlada.

Njena je inicijativa da izmijenjeni zakon, za razliku od sadašnje prakse, ubuduće zbrinjava samo stopostotne i devedesetpostotne invalide iz grupe takozvanih neratnih invalida.

Prijedlog je protekle sedmice podržao Dom naroda Federalnog parlamenta.

Da bi stupio na snagu, potrebna je i podrška Predstavničkog doma, a predsjedavajući Safet Softić najavio je vanrednu sjednicu s tom tačkom dnevnog reda za 17. februar u Sarajevu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: