BiH
0

Invalidi protestiraju, Dodik ne želi da ih primi

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Tridesetak članova Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida RS-a iz Dervente nakon današnjeg protesta na Trgu Krajine u Banjoj Luci nastavili su da protestiraju u gradskom parku u neposrednoj blizini zgrade Vlade RS-a i tu najavljuju da će, u šatorskom naselju, ostati sve dok im se ne ispune zahtjevi za povećanje invalidnina.

Invalide je danas odbio da primi premijer RS-a Milorad Dodik uz obrazloženje da su mu sagovornici samo zvanični predstavnici udruženja koji zastupaju invalide.

Članovi ovog udruženja zahtijevaju povećanje invalidnina za 50 posto, bolje uvjete života i brže rješavanje stambenog i pitanja finansiranja te organizacije, te najavljuju da neće odustati od svojih zahtjeva zbog čega su se nakon protesta na glavnom banjalučkom trgu i ispred zgrade Vlade povukli u park "Mladen Stojanović".

Oko zgrade Vlade prisutna je u većem broju policija, kao i na banjalučkim ulicama i ispred drugih entitetskih institucija u Banjoj Luci.

Dodik je, komentirajući ove proteste, kazao da misli da razlog za protest invalida nije ono što su naveli u vezi s poboljšanjem materijalnog položaja, već neki drugi, oko predstavljanja i drugo, ističući da je Vlada RS-a u posljednje vrijeme donijela više mjera za poboljšanje njihovog položaja.

Potvrdivši da nema namjeru da primi delegaciju tog udruženja, jer je jedini sagovornik Vladi u vezi s položajem te kategorije ljudi Boračka organizacija, Dodik je naveo da je Vlada „suviše ozbiljna institucija da bi svaki dan s nekim pojedincima počinjala razgovore o poboljšanju njihovog položaja“.

Ističući da svi imaju pravo da protestiraju, dodao je da Vlada neće prihvatiti, bez obzira na to o kome se radi, da se narušava javni red i mir i svako onaj ko to bude prekršio bit će procesuiran sa stanovišta kršenja javnog reda i mira

Predsjednik Predsjedništva Saveza ratnih vojnih invalida RS-a i predsjednik Općinske organizacije u Derventi Zoran Kolundžija najavio je da će se članovi tog udruženja zadržati u gradskom parku „Mladen Stojanović“ i formirati šatorsko naselje, gdje će ostati sve do ispunjenja zahtjeva.

Dodao je i da bi im se trebalo da pridruže i ostali članovi saveza, kao i članovi porodica poginulih boraca.

Među protestnicima je bio i predsjednik Saveza organizacija i udruženja RVI Goran Kostić, koji je prije nekoliko mjeseci, također, organizirao proteste tih kategorija tražeći da im se, pored poboljšanja materijalnog položaja, prizna pravo na reprezentativnost i finansiranje iz entitetskog budžeta.