Tuzla
0

Invalidi najavljuju blokadu Vlade i Parlamenta FBiH

FENA
Foto: Arhiva
Foto: Arhiva
Press-konferenciju u Tuzli danas su održali predstavnici Saveza invalida Federacije BiH zbog "diskriminacija po stepenu invaliditeta i maltretiranje od centara za socijalni rad".

"Različite dezorijentirajuće informacije koje dobijaju u centrima za socijalni rad nakon primjene Zakona o invalidima bile su povod da se Savez invalida Federacije BiH oglasi u javnosti. Rješenja koja nisu prošla reviziju, invalidi koji su morali izvršiti procjenu, oni koji nisu dobili poziv za ocjenu zbunjujući su dio diskriminirajućih naputaka resornog federalnog ministra Perice Jelečevića", smatra Zijad Arapčić, predsjednik Saveza invalida FBiH.

Problem predstavlja i činjenica da je refundacija invalidnina usmjerena na kantone.

"Niko ne zna izračunati naknadu, iako u Zakonu piše da je to 80 posto od najniže cijene rada po kolektivnom ugovoru“, smatra Arapčić.

Savez najavljuje da će oboriti Zakon o invalidima i pored toga što su ga oba doma Parlamenta Federacije BiH prihvatila i najavljuje organizovanu blokadu Vlade Federacije i Parlamenta, uz poziv penzionerima, čija su primanja također upitna, da im se pridruže.