SBK
0

Invalidi najavili blokadu saobraćajnica

SRNA
Oko 300 ratnih vojnih invalida (RVI) sa područja Srednjobosanskog kantona (SBK) danas je protestovalo ispred zgrade kantonalne Vlade u Travniku, odakle su od vlasti u Federaciji BiH (FBiH) zatražili da se u narednih 15 dana ispoštuju postojeći zakoni i boračka primanja povećaju za 13,47 odsto, inače će zajedno sa drugim boračkim populacijama sa ovog područja početi sa jednosatnim blokadama puteva u svim opštinama ovog kantona.

Ratni vojni invalidi od federalnih vlasti traže da prestanu optuživati boračke populacije da su jedini krivci za neispunjavanje uslova za pregovore sa MMF-om i Svjetskom bankom o stendbaj aranžmanu.

Upućena je poruka  premijeru FBiH Mustafi Mujezinoviću da RVI neće prihvatiti segregacijske zakone, po kojima će se različito tretirati  pripadnici Armije Republike BiH  u odnosu na pripandike  Hrvatskog vijeća odbrane (HVO). 

Niko od čelnika  vlasti  SBK nije se danas obratio okupljenima.

Prema riječima predsjednika  Saveza RVI SBK Ekrema Julardžije,  ova populacija insistira i na  reviziji povlaštenih  penzija u ovoj zemlji.

"Smatramo da niko u ovoj zemlji ne može imati veća primanja od  šehidskih prodica, koji su izgubili  svoje najmilije,  ili od   stopostonog invalida prve grupe  koji je u kolicima ili je slijep. Niti jedan general, a njih je  u ovoj zemlji i previše, brigadir ili pukovnik, koji ostvaruju  enormna  primanja od 900 do 1.900 KM, ne može biti povlašten u odnosu na borce, čija je žrtva najveća", rekao je Srni Julardžija.

On je rekao da RVI prihvataju reviziju, ali pod uslovom da se obavi revizija svih  budžetskih korisnika, počev od "nagomilane" administracije, zdravstva, školstva , sudstva, policije..., a onda i boraca.
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović rekao je prekjuče u Mostaru da  svaki kanton i svi nivoi vlasti moraju smanjiti plate za 10 odsto da bi uspio aranžman sa MMF-om ili će u protivnom Federacija "otiću u ponor". 

''Svi kantoni trebaju usvojiti zakon o načinu ostvarivanja uštede i svaki topli obrok korisnika kantonalnog i federalnog budžeta treba da iznosi osam KM po danu, a za regres za godišnji odmor treba se isplatiti 50 odsto mjesečne plate u Federaciji BiH'', izjavio je Mujezinović.