BiH
0

Invalidi ispred zgrade parlamenta u očekivanju rasprave o federalnom budžetu

FENA
U Sarajevu je danas u 15.00 sati sazvana vandredna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta na kojoj poslanici treba da se izjasne po hitnom postupku o Prijedlogu budžeta Federacije za ovu godinu.

Grupa neratnih invalida, članova Saveza invalida Federacije BiH, okupila se ispred zgrade Parlamenta u očekivanju poslaničke rasprave o budžetu. Oni žele povećanje budžetske stavke za implementaciju federalnog zakona koji reguliše njihova prava.

Predsjednik Saveza invalida Federacije BiH Zijad Arapčić je izjavio jučer na pres-konferenciji u Sarajevu da je u Nacrtu ovogodišnjeg budžeta za implementaciju spomenutog zakona predviđeno 40,5 miliona KM, što, ocijenio je, ni izbliza ne odgovora potrebama. Savez traži da ta budžetska stavka bude povećana na 180 miliona KM, izjavio je Arapčić.

Prijedlog ovogodišnjeg federalnog budžeta i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta utvrdit će danas i formalno novoimenovana Vlada FBiH na sjednici u Sarajevu.

Imenovanje nove Vlade potvrđeno je na današnjoj, također, vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u Sarajevu.