{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Invalidi blokirali zgradu Instituta za medicinsko vještačenje

A
2.10.2013. u 14:19
0
4
Invalidi blokirali zgradu Instituta za medicinsko vještačenje
0
Invalidi blokirali zgradu Instituta za medicinsko vještačenje
Foto: Anadolija
Članovi Saveza osoba sa invaliditetom Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) okupili su se ispred zgrade Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja u Sarajevu, koju su blokirali, jer kako navode, rad Instituta će biti uništen zbog raznih političkih pritisaka, prenosi Anadolija.
Predsjednik Saveza osoba sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) Zijad Arapčić kazao je kako su članovi Saveza istaknuli nekoliko zahtjeva čije ispunjenje očekuju.

“Prvi uvjet je da se obezbijedi prostor za rad, drugi da se obezbijedi kvalitetna oprema za funkcionalnu dijagnostiku. Također, zahtijevamo da Institut ima kvalitetan kadar za stručno vještačenje. Mi želimo da se napravi kvalitetan upravni odbor koji će voditi ovu instituciju“, pojasnio je Arapčić.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


On je kazao da su osobe sa invaliditetom izložene diskriminaciji zbog raznih podjela, pravilnika i zakona.

“Želimo da se poštuje Konvencija Ujedinjenih naroda o pravima osoba sa invaliditetom, o ljudskim pravima, o pravima djeteta i o zabrani diskriminacije. Blokirat ćemo institut i nećemo ići sve dok ne riješimo ova pitanja i dok se naši zahtjevi ne ispune“, poručio je on.

Predstavnica novoosnovanog udruženja "Budi mi prijatelj“ Nejra Šahinbegović kazala je kako da se nada da će svojim prisustvom i načinom izražavanja promijeniti nešto.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


“Invalidnine nam nisu ukinute, ali je iz mjeseca u mjesec neizvjesno da li će osobe s invaliditetom dobiti te invalidnine, da li će biti nekakve obustave ili revizije. Moj sin je u sedam godina bio pet puta na ocjeni radne sposobnosti. Treba se tome stati ukraj, napraviti bazu podataka, gdje će se znati ko je invalid, a ko ne. Na taj način bismo ujedno spriječili i da se od zdravih ljudi naprave invalidi i da se uzima iz usta drugih“, rekla je Šahinbegović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: