Dom naroda PFBiH
0

Interventni zakon još nije u parlamentarnoj proceduri

FENA
U Sarajevu je za sutra najavljen nastavak 23. sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta otvorene 2. juna.

Uoči tog zasjedanja, Savez ratnih vojnih invalida BiH najavio je za sutra masovne proteste ispred zgrade Parlamenta ako Federalna vlada, kako je navedeno, na današnjoj sjednici ne povuče prijedlog o smanjenju ratnih invalidnina u Federaciji.

To i smanjenje mnogih drugih izdvajanja u javnoj potrošnji Vlada je najavila u predloženom interventnom zakonu uporedo s najavom rebalansa federalnog budžeta.

Sekretar u Domu naroda Izmir Hadžiavdić, izjavio je, međutim, da interventni zakon dosad nije stigao u proceduru Doma pa ga stoga ne vidi u dnevnom redu sutrašnje sjednice.

U njenom ranije utvrđenom planu rada je, pak, jedan zakon koji se odnosi na zaštitu neratnih invalida u Federaciji.

Riječ je o invalidima čiji je stepen oštećenja organizma 60, 70 i 80 posto, a službeni naziv teksta je Prijedlog zakona o osnovnim pravima osoba s onesposobljenjem.

Predviđa zaštitu navedene grupe invalida jer su stopostotni i devedesetpostotni neratni invalidi već zaštićeni drugim zakonom.

Predstavnički dom u Federalnom parlamentu odobrio ga je već na dramatičnoj sjednici u februaru ove godine nakon što je u skupštinsku salu doslovno provalila velika grupa invalida koji su dotad zasjedanje pratili ispred dvorane.

Nezadovoljstvo koje nisu mogli suzdržati ispoljili su jer su ih neposredno prije toga poslanici izuzeli od dotadašnjih zakonskih prava na invalidninu, a zadržali u zakonskoj zaštiti jedino najteže onesposobljene s invalidnošću od 100 posto i 90 posto.