Salih Kruščica
0

"Interventni zakon je donesen protuzakonito"

FENA
Parlament FBiH
Parlament FBiH
Ukoliko Parlament FBiH prihvati Interventni zakon bez dijaloga sa sindikatima, poduzet ćemo sve zakonom dopuštene mjere - od štrajka upozorenje, generalnog štrajka do protesta, kazao je za FENU predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH Salih Kruščica.

Kruščica je još jednom podsjetio kako se administracija ne protivi mjerama štednje već načinu na koji se te mjere donose, odnosno bez socijalnog dijaloga, čime se krše međunarodne konvencije, zakon o radu te sve moguće odredbe kolektivnog ugovora.

Interventni zakon je donesen bez socijalnog dijaloga, a da nije uvedeno niti izvanredno stanje, kazao je Krušćica, dodavši kako administracija nije sama sebe postavljala niti sama sebi određivala primanja.

Kruščica je istaknuo kako su sindikati, svjesni teške situacije u kojoj se zemlja nalazi, prije nekoliko mjeseci ponudili način na koji se može doći do ušteda te nitko nije spominjao smanjenje plaća, odnosno čak su i predsjednik Vlade FBiH i predsjednici županijskih vlada popisali kako nema smanjenja plaća.

U javnosti se stvara fama da administracija koči procese, što nije točno. Administracija je svjesna situacije u kojoj se država nalazi, ali ne mogu se neka prava ukidati na nezakonit način, kazao je Kruščica.

On je istaknuo kako je bitno naglasiti da se ovakvim potezima Vlade FBiH urušavaju i mirovinski i zdravstveni fondovi. Ukoliko štrajkovi upozorenja ne daju odgovarajuć efekte, Savez samostalnih sindikata BiH će početkom rujna 2009. godine organizirati i provesti opći generalni štrajk u Fedraciji BiH, priopćeno je FENI iz Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH.

Glavni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH donio je jednoglasnu odluku da se od 26. lipnja ove godine svakim radnim danom u idućih petnaest dana organizira generalni štrajk upozorenja u vremenu od 10 do 12 sati. On je, istovremeno, zadužio sve granske sindikate da svojim sindikalnim povjerenicima daju konkretne upute o načinu organiziranja i provođenja ovog štrajka.

U slučaju da Parlament Federacije BiH prihvati razmatranje Prijedloga ovog zakona u formi koji je utvrdila Vlada Federacije BiH, Sindikat će organizirati proteste pred Parlamentom Federacije BiH i županijskim skupštinama.

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine će svim legalnim sredstvima spriječiti Vladu Federacije BiH da se ponaša nezakonito i nedemokratski, suprotno međunarodnim konvencijama, Ustavu Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine, kao i važećim zakonima, kada je u pitanju narušavanje elementarnih prava zaposlenika. Zato Glavni odbor SSSBiH traži od Vlade Federacije BiH da iz parlamentarne procedure povuče već dostavljeni Prijedlog interventnog zakona.

Predsjednik i Predsjedništvo Glavnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH o ovom protuzakonitom djelovanju Vlade Federacije BiH obavijestit će sve međunarodne sindikalne i europske institucije.

Glavni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH dao je još jednom snažnu podršku zahtjevima industrijskih sindikata i traži od Vlade Federacije BiH da izvrši povezivanje radnog staža za gospodarska društva s većinskim državnim kapitalom u kojima ovlaštenja na osnovu državnog kapitala vrši Vlada Federacije BiH, a sukladno usvojenim zaključcima oba doma Parlamenta

Federacije BiH.

Glavni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH, u svojim zaključcima, podržava sve zakonite aktivnosti sindikalnih povjerenika na terenu i poduzet će sve neophodne mjere sa svrhom zaštite njihova sindikalnog djelovanja i očuvanja njihove sigurnosti i digniteta.

Sindikat u potpunosti prihvaća svoju obvezu da, zajedno sa socijalnim partnerima, i dalje sudjeluje u svim aktivnostima na iznalaženju zakonitih rješenja koja će doprinijeti zaustavljanju negativnog trenda i bržem prevladavanju teškog stanja.

Glavni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH na svojoj je jučerašnjoj sjednici konstatirao kako je teško ekonomsko stanje u Federaciji BiH, s tendencijom daljeg pogoršanja, prije svega rezultat neodgovornog i nekompetentnog ponašanja svih dosadašnjih saziva Vlade Federacije BiH.

Sindikat je, koristeći se raspoloživim demokratskim metodama i praksama, blagovremeno i argumentirano ukazivao na ovo stanje i predlagao konkretne mjere za njegovo prevladavanje. Nažalost, navode u Sindikatu, Vlada nije shvatila svoju ustavnu obavezu i odgovornost i nije prihvatila njihove prijedloge da donese takve mjere koje će omogućiti da se teret krize ravnomjernije rasporedi na sve kategorije stanovništva, odnosno takve mjere koje neće imati za posljedicu teško preživljavanje ionako osiromašenog i opljačkanog radništva i boračke populacije. Umjesto toga, Vlada se opredijelila da na neustavan način rješava posljedice teške ekonomske krize, čime će dovesti do još težeg stanja i izazvati masovno nezadovoljstvo radnika i najširih slojeva građana.