RS
0

Interventan otkup 10.000 tona kukuruza

FENA
Vlada Republike Srpske danas je na sjednici u Banjoj Luci donijela odluku kojom je dala saglasnost Direkciji za robne rezerve RS-a da, u cilju sprečavanja daljih poremećaja na tržištu u ponudi i potražnji merkantilnog kukuruza, stabilizacije cijena i zaštite poljoprivrednih proizvođača, izvrši interventan otkup i skladištenje merkantilnog kukuruza, u ukupnoj količini od 10.000 tona, po cijeni od 0,30 KM po kilogramu bez PDV-a.

Prema odluci, Direkcija za robne rezerve će izvršiti otkup tržišnih viškova prirodno ili vještački suhog merkantilnog kukuruza u zrnu od individualnih poljoprivrednih proizvođača sa područja RS-a.

Za otkup navedene količine kukuruza bit će obezbijeđeno 3.500.000 KM, saopćeno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS-a.

Vlada je upoznata i sa Informacijom o potrebi da se u tom bh. entitetu organizira pružanje usluga besplatne pravne pomoći socijalno ugroženim izbjeglicama iz Republike Hrvatske, kao bivšim radnicima i invalidima rada državljanima RS-a koji su prije rata bili stalno nastanjeni u Hrvatskoj.

Entitetska Vlada saglasna je, kako je saopćeno, da se za finansiranje pružanja usluga besplatne pravne pomoći u Republici Hrvatskoj izdvoji iz Budžeta do 75.000 KM, kojima bi se finansirale usluge besplatne pravne pomoći, a koje će organizovati nevladina organizacija Udruženje radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske iz Banja Luke.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o realizaciji Osnova programa socijalnog zbrinjavanja radnika, za period januar - oktobar ove godine.

U Informaciji se, između ostalog, navodi da je u ovoj godini, zaključno sa oktobrom, za izmirenje obaveza za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, Fondu PIO RS-a doznačeno 24.459.747,16 KM, dok je Zavodu za zapošljavanje, na ime uplate doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti doznačeno 405.587,66 KM.

Iz ovih sredstava zbrinuto je 8.736 radnika iz 39 preduzeća.

Vlada RS-a je, od 2004. godine do danas, odobrila 93.583.357,11 KM, na osnovu kojih je zbrinuto 31.699 radnika.