BiH
0

Interpolova obuka za korištenje sigurnog sistema podataka i u BiH

FENA
Predstavnik Generalnog sekretarijata Interpola u Francuskoj Denis Taharin izjavio je danas u Banjoj Luci da je Interpol implementirao sigurnu mrežu policijske komunikacije širom svijeta 2003. godine i da njegove članice sada pristupaju tom sistemu kako bi olakšale rad carinske i imigracione službe, što je slučaj i s BiH.

Ovaj sistem je internog karaktera i dostupan je 24 sata svim policijskim službenicima u zemljama koje su članice Interpola, pa će njegovim korištenjem biti olakšan pronalazak ukradenih vozila, potrage za nestalim osobama, pronalaženje droge i slično.

Obuku o Interpolovom zaštićenom elektronskom sistemu globalne policijske komunikacije, Interpolovim bazama podataka, kao i MIND/FIND tehnologija, u trajanju od tri dana, organizovao je Generalni sekretarijat Interpola (IPSG-Lyon) za potrebe policijskih agencija 20 država regiona, a Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a je njen domaćin.

"Naš instruktor iz Interpola došao je ovdje da obuči pripadnike policije za korištenje ovog sistema u njihovom svakodnevnom radu'', rekao je Taharin i naglasio da je sada glavna funkcija Interpola obuka zbog koje putuju širom svijeta da bi obučili sve zemlje članice da koriste ovaj sistem.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Stanislav Čađo ukazao je na značaj ove obuke za predstavnike agencija za provođenje zakona u BiH i u regionu čiji je cilj unapređenje regionalne policijske saradnje.

Ističući Interpol kao jedinu organizaciju koja omogućava agencijama za provođenje zakona brzu, efikasnu i jednostavnu komunikaciju sa svim policijama svijeta, Čađo je rekao da čvrsto podržava sve aktivnosti koje se provode radi jačanja ove organizacije.

''Zbog svih negativnih posljedica koje kriminalne aktivnosti prouzrokuju i s ciljem zaštite naših građana, mi smo upućeni jedni na druge i zato se moramo u kontinuitetu obučavati kako bi naša misija u otkrivanju, sprečavanju i sankcionisanju izvršilaca krivičnih djela bila što uspješnija, a upravo ova obuka je snažan doprinos toj borbi '', istakao je ministar policije RS-a.