BiH
19

Interpol i ICMP potpisali sporazum o saradnji

Klix.ba
Foto: ICMP
Foto: ICMP
Interpol i Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) potpisali su sporazum o zvaničnoj saradnji na upravljanju i operacionalizaciji trajne platforme na svjetskom nivou kojom će se centralizirati aktivnosti identifikacije žrtava nesreća.

Interpolova platforma (PDVI ili Permanent Platform for Disaster Victim Identification) će biti ustanovljena u Interpolovom Svjetskom kompleksu za inovacije u Singapuru. Sporazum o saradnji između Interpol-a i ICMP definira uloge koju će svaka od organizacija potpisnica imati u upravljanju i radu ove platforme.

Navedena platforma će služiti kao svjetski resurs i centar ekspertize kojim će se unaprijediti spremnost država da efikasno reaguju u slučajevima masovnih nesreća, a jačaće i postojeće kapacitete država.

Sa ciljem ubrzavanja međunarodne reakcije na slučajeve prirodnih nesreća i nesreća izazvanih ljudskom rukom, platforma PDVI će stvoriti model za hitno slanje timova i pomoć u identifikaciji žrtava nesreća čime će se pružiti potrebna ekspertiza kad god i gdje god je to potrebno.

Sporazum koji su potpisali generalni sekretar Interpol-a, Ronald K. Noble, i generalna direktorica ICMP, Kathryne Bomberger, opisuje način na koji će ekspertiza ICMP-a u polju forenzičke identifikacije žrtava - uključujući analizu DNK, te obradu genetskih podataka i bioloških uzoraka – koristiti u platformi PDVI i međunarodnim aktivnostima na identifikaciji žrtava katastrofa.

"ICMP je dao značajan doprinos međunarodnim aktivnostima na identifikaciji žrtava nesreća, kroz svoju ekspetizu i primjenu forenzike u identifikaciji ljudi", rekao je generalni sekretar Interpol-a Noble.

"Kroz ovo partnerstvo i kombinirano iskustvo Interpol-a i ICMP-a, možemo nastaviti pružati zemljama-članicama najbrži i najprofesionalniji odgovor onda kada se dese katastrofe, te osigurati da oen na raspolaganju imaju sve što im je potrebno za proces identifikacije žrtava sve dok svaka žrtva ne bude identifikovana", zaključio je šef Interpol-a.

Interpol će predvoditi rad na identifikaciji žrtava, upravljati logistikom i infrastrukturom platforme PDVI, koordinirati identifikaciju putem otisaka prstiju i zubnih kartona, i dodatno obavljati druge aktivnosti na identifikaciji žrtava nesreća.

„Trajna platforma za identifikaciju žrtava nesreća koju osnivaju Interpol i ICMP predstavlja pozitivan korak u rješavanju globalnog problema nestalih osoba usljed prirodnih nesreća i nesreća izazvanih ljudskom rukom“, izjavila je generalna direktorica ICMP-a, Kathryne Bomberger.

„Obzirom da su sve zemlje izložene riziku prirodnih i drugih katastrofa, te obzirom da malo broj njih posjeduje sredstva i kapacitete da pouzdano identifikuju žrtve, ova platforma će vladama širom svijeta dati pristup najsavremenijim forenzičkim mehanizmima i standardima neophodnim za identifikaciju žrtava nesreća", dodala je ona.

Potpisani sporazum je produžetak dugogodišnjeg partnerstva između Interpola i ICMP-a na polju identifikacije žrtava katastrofa, a u sklopu kojeg su sarađivali na posljedicama cunamija 2004. godine u Aziji, tajfuna Frank na Filipinima u 2008. godini, zemljotresa na Haitiju 2010. godine, terorističkog napada u tržnom centru Westgate u Keniji 2013. godine, tajfuna Haiyan na Filipinima 2013. godine, te nedavno pada aviona MH17 kompanije Malaysia Airlines u Ukrajini.

ICMP je osnovan 1996. godine na samitu G7 u Lionu u Francuskoj sa zadatkom da pomaže vladama i drugim institucijama u traženju nestalih osoba. ICMP je danas angažovan na pružanju pomoći vladama širom svijeta da pronađu osobe nestale usljed oružanih sukoba, kršenju ljudskih prava, prirodnih i drugih nesreća, organizovanog zločina i drugih uzroka, saopćeno je iz ICMP-a.