{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Internet u BiH koristi 52 posto građana

S
17.5.2011. u 14:41
0
21
Internet u BiH koristi 52 posto građana
0
Internet u BiH koristi 52 posto građana
Foto: PA
U BiH oko 52 posto stanovnika koristi internet, koliko se koristi i u Srbiji, dok se u Hrvatskoj internet koristi u daleko većem procentu, rečeno je danas u Sarajevu na obilježavanju 17. maja - Međunarodnog dana telekomunikacija i informatičkog društva pod nazivom "Bolji život u ruralnim zajednicama sa ICT-ovima".
Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Veselin Poljašević rekao je da je svrha obilježavanja današnjeg dana podizanje svijesti o mogućnostima interneta i drugih informaciono-komunikacionih tehnologija, koje su donijele velike promjene u svim aspektima života ljudi širom svijeta.

On je istakao da je evidentan jaz u kvalitetu života urbanog i ruralnog stanovništva na zemlji, navodeći podatak da oko 3,5 milijardi svjetske populacije živi u ruralnim područjima, a 1,4 milijarde su u zoni ekstremnog siromaštva.

Prema riječima Poljaševića, najlakše zbližavanje ove dvije populacije moguće je ostvariti razvojem ICT-a, koje obezbjeđuju brži ekonomski razvoj, te bolje obrazovanje i zdravstvo u ruralnim područjima.

Predstavnik Regulatorne agencije za komunikacije BiH Jasmin Mušović rekao je da obilježavanje današnjeg dana pod nazivom "Bolji život u ruralnim zajednicama" pokazuje jasnu opredijeljenost međunarodne unije za telekomunikacije da podstakne što efikasniji razvoj IT-a u takozvanim ruralnim područjima.

"Svjedoci smo da je skoro nemoguće zamisliti život bez televizije, mobilnih telefona, interneta", istakao je Mušović, dodavši da povezivanje cjelokupnog društva, uključujući i populaciju ruralnih sredina, naročito škola i drugih obrazovnih ustanova, je od neprocjenjive važnosti.

Na konferenciji povodom obilježavanja Međunarodnog dana telekomunikacija i informatičkog društva, koju je organizovala Komora, prisutnima su se obratili i predstavnici BHTEL-a Himzo Bajrić, "BH Telecoma" Hamdo Katica i "HT Eroneta" Vanja Gavran.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: