BiH
0

Internet prezentacija kampanje za ukidanje viza

FENA
Građanski pakt za jugoistočnu Evropu promovirat će u subotu u Sarajevu internet prezentaciju kampanje za ukidanje viza koju vodi već nekoliko godina.

Građanski pakt je nevladina organizacija iz Novog Sada koja podržava istoimenu mrežu više od sto nevladinih organizacija i općina iz svih zemlja regiona.

U okviru ove kampanje, Građanski pakt je objavio knjigu "Najbolje priče iz reda za vize" s 20 najboljih priča odabranih na konkursu na kojem su mogli da učestvuju mladi iz BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije.

Knjiga je predstavljena i u Evropskom parlamentu.

Proljetos je Građanski pakt vodio akciju "Ne 60 eura!" protiv poskupljenja šengenske vize za građane zapadnog Balkana. Na festivalu EXIT 06, Građanski pakt je održao tribinu "Mitovi i legende o šengenskoj bijeloj listi - Kada ćemo putovati kao sav normalan svijet?" u kojoj je učestvovao i evropski komesar za proširenje Olli Rehn.

Evropska komisija upravo je započela pregovore o viznim olakšicama sa zemljama zapadnog Balkana. lako su ovi pregovori veoma značajni, olakšice koje će oni donijeti odnosit će se na mali procent građana.

Praksa pokazuje da od podnosioca zahtjeva za vize može biti traženo više od 20 različitih dokumenata. Troškovi vize, dobijanja dokumenata i prijevoda mogu da dostignu i visinu prosječne plaće u zemljama zapadnog Balkana, ne računajući dane izgubljene u redu za vizu.

Vizni režim je posebno težak za mlade koji najčešće nemaju potvrdu o posjedovanju nekretnina ili redovnim prihodima. Većina mladih iz BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije nikada nije bila van granica svoje zemlje. Onima od kojih se očekuje da izgrade novi i bolji Balkan naprosto nije omogućeno da vide društva koja funkcioniraju.