Prim. dr. Taib Delić
0

"Internet može biti koristan, ali odlazak ljekaru nema alternativu"

Piše: Adisa Pobrić
Pomisao na karcinom i druge teške bolesti je strašna, ali ignorisanje činjenice da vam se to može desiti, kao i izbjegavanje pregleda može završiti tragično, a svakodnevno smo svjedoci takvog ponašanja. Iz tih razloga grupa ljekara Poliklinike Sunce Agram (PSA) objavila je publikaciju Zdravstveni savjetnik.

"Zadatak ljekara ja da liječi i pomaže pacijentu, ali i da promoviše zdravlje, te na taj način pomogne u prevenciji, ranom otkrivanju bolesti i pravovremenom liječenju, kada su šanse za izlječenje puno bolje", objašnjava prim. dr. Taib Delić, direktor PSA.

Zdravstveni savjetnik će se pojaviti uz sedmične časopise u BiH, a u njemu su ljekari PSA pokušali približiti probleme i građanima dati savjete kako da ih riješe.

"Ovo je naš drugi zdravstveni savjetnik i mislim da će svaki čitalac naći dobre i korisne informacije, savjete i preporuke koji im mogu pomoći. Analizirajući statistiku o učestalosti pojedinih bolesti vidimo da je u razvijenim zemljama sa organizovanim skriningom i većom svijesti o važnosti preventivnih pregleda smrtnost od pojedinih bolesti i do pet puta manja nego kod nas", istakao je Delić.

Mlade djevojke postaju sve odgovornije za vlastito zdravlje

S ovim iskusnim ginekologom porazgovarali smo i o primjerima iz ljekarske prakse.

Dr. Delić poručuje da bi svaka djevojka prije prvog seksualnog odnosa trebala da posjeti ginekologa i posavjetuje se o kontracepciji i seksualno prenosivim bolestima, a nakon toga da dolazi na redovne godišnje kontrole i PAPA test.

"Sa zadovoljstvom mogu primijetiti da se svjesnost i odgovornost za vlastito zdravlje povećava, a mlade djevojke se javljaju ginekologu na redovne kontrole, bez obzira što u tom trenutku nemaju nikakve tegobe", uočava Delić.

Informisanost mladih žena veoma je dobra, pokazala je praksa direktora PSA, koji ističe da to ne znači i da su djevojke dovoljno edukovane o reproduktivnom zdravlju.

"Na tome treba stalno raditi, a to je zadatak ljekara, ali i medija", poručio je prim. dr. Delić.

Savjetima na internetu pristupajte s oprezom

O internetu kao najdostupnijem sredstvu informisanja kaže da može dovesti do zbunjenosti pacijentica.

"Otkako se 'znanje' preselilo na internet stručna mišljenja su podijeljena od oduševljenosti do razočarenja. Postoje odlični sajtovi vezani za neke od najpoznatijih svjetskih klinika, univerziteta, te nacionalnih udruženja za određene oblasti medicine. Ono što znam iz prakse je da kvalitet informacija varira, a pretjerana upotreba zbunjuje pacijentice. Najveća prednost je dostupnost, a mana isti odgovor svima, bez obzira na težinu stanja stadij, dob itd. Tu moramo biti oprezni, kako mi koji postavljamo i pišemo tekstove, odgovore i savjete, tako i pacijenti da ne uzimaju samo dio koji 'žele da čuju'", upozorava naš sagovornik. "Opasnost je u nadriljekarstvu, komercijalizaciji te samoliječenju, čije posljedice mogu biti nesagledive. Idealna kombinacija bi bila informisan, edukovan pacijent koji dolazi kod ljekara, koji na osnovu pregleda i ispitivanja uspostavlja dijagnozu i daje adekvatnu terapiju ili savjet."

Govoreći o kontraceptivnim pilulama, dr. Delić poručuje da se osobe koje ih namjeravaju koristiti posavjetuju sa stručnom osobom, baš kao što je to potrebno učiniti i prije uzimanja bilo kojih drugih tableta, pa i prirodnih preparata ili čajeva.

Na pitanje o smrtnim slučajevima koje su prije tri godine dovođeni u vezu sa ovim pilulama naglašava: "Nikada nije potvrđeno da su kontraceptivne tablete uzrok smrti, inače bi bile povučene sa tržišta u cijelom svijetu. Postoje stanja i bolesti, poput duboke venske tromboze, poremećaja zgušavanja krvi, zatim kod pušača, gdje se ne preporučuje ili se zabranjuje korištenje tableta i iz tih razloga potrebno je javiti se svom ginekologu da ordinira ili preporuči najadekvatniju kotraceptivnu metodu."