Radionica u Sarajevu
0

Internet mijenja način življenja

SRNA
Internet mijenja način življenja i pruža veliku lepezu informacija i tema, tako da se svi segmenti u društvu trebaju prilagoditi tim izazovima, izjavio je danas u Sarajevu rezidentni predstavnik Razvojnog programa UN (UNDP) u BiH Yuri Afanasiev.

Otvarajući radionicu o internet liderstvu, Afanasiev je istakao da se u regionu u posljednjih godinu i po dana primjena informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT) povećala za 20 posto, te da se uspostavljanjem ovih sistema postiže velika ušteda.

"Veoma je važno omogućiti ovakav pristup svim slojevima društva, od poljoprivrednika pa nadalje, kako bi ona bila što efikasnija", naglasio je Afanasiev.

Predstavnik italijanske Korporacije za razvoj u BiH Marko Čimenton rekao je da se uspostavljanjem ICT-a na svim nivoima u društvu mijenja mentalitet, za šta je potrebno mnogo vremena, te da je moguće smanjiti i diskriminaciju marginalizovanih grupa u društvu. 

Dvodnevna regionalna radionica, koju su organizovali RCC i UNDP, uz podršku Vlade Italije, ima za cilj da se pomogne internetskim liderima u provođenju reformi i sistema internet uprave.

Radionica se sastoji iz više edukativnih sesija, na kojima će biti govora o značaju informacionih i komunikacionih tehnologija, te o osnovnim tehnikama upravljanja promjenama radi osiguranja pravilnog korištenja ICT-a.