Tradicionalni događaj
145

Internacionalni kongres studenata u Sarajevu očekuje više od 300 učesnika

N. V.
U Sarajevu se ove godine od 22. do 25. septembra održava SaMED, internacionalni kongres kojem će prisustvovati više od 300 studenata.

SaMED je Internacionalni kongres studenata medicine koji od 2014. godine okuplja na jednom mjestu studente i vrhunske stručnjake iz raznih sfera medicinskih nauka i tako promoviše jednu od najviših ljudskih vrijednosti - nauku i bitnost doprinosa studentskog naučno-istraživačkog rada.

Organizator događaja je Udruženje studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (USMF).

Ovo je sedmi po redu kongres sa temom "Treating the untreatable" koja obrađuje jednu od trenutno najčešćih i najizazovnijih bolesti, kako za pacijente, tako i za ljekare - rak. Druga tema kongresa je transplantacijska medicina – poseban osvrt na transplantacije u Bosni i Hercegovini te uporedba sa hrvatskim sistemom u transplantacijskoj medicini.

Ove godine SaMED se održava od 22. do 25. septembra u Sarajevu, gdje očekujemo dolazak vise od 300 studenata medicinskih grupacija I mladih ljekara iz cijeloga svijeta. Svečano otvorenje je 22. septembra u Domu oružanih snaga BiH.

SaMED posjećuju ubjedljivo najperspektivniji, najodgovorniji i najaktivniji članovi buduće akademske i zdravstvene zajednice. Kroz predavanja, seminare, poster prezentacije i radionice učesnici će moći da uče od vrhunskih svjetskih i domaćih stručnjaka. Ovogodišnji SaMED će ugostiti profesore iz Slovenije, Hrvatske, Turske, Velike Britanije i Amerike.

Naravno, dio ovog kongresa jeste i nezaobilazan socijalni program koji se planira nakon stručnog dijela, a kroz koji ćemo pokazati dio bosanskohercegovačke kulture. Sarajevo će krajem septembra biti centar naučnih dešavanja, samim tim, SaMED 2022 ne predstavlja samo značajan događaj za Medicinski fakultet, već i za Sarajevo, a i Bosnu i Hercegovinu