Austrija na vrhu
49

Internacionalni indeks vlasničkih prava: BiH na 116. mjestu od 127 država

Klix.ba
Nana Fata kao jedan od primjera kršenja vlasničkih prava
Nana Fata kao jedan od primjera kršenja vlasničkih prava
Property Rights Alliance je objavila svoj godišnji Internacionalni indeks vlasničkih prava. U saradnji sa 111 nevladinih organizacija iz 72 države, ovaj indeks prati stanje vlasničkih prava, ocjenjujući zaštićenost kako fizičkog, tako i intelektualnog vlasništva u zemljama širom svijeta.

Vlasnička prava pospješuju razvoj ličnih i ekonomskih sloboda pojedinca, te je razvijen sistem zaštite vlasničkih prava u korelaciji sa većim stopama ekonomskog rasta, razvojem ljudskih sposobnosti, većim izdvajanjem za istraživanje i inovacije, boljim ekološkim performansama, kao i stvaranjem socijalnog kapitala. Zbog toga su vlasnička prava značajan uzrok prosperiteta čitavog društva. Internacionalni indeks vlasničkih prava uzima u razmatranje tri kategorije: pravno i političko okruženje, zaštita intelektualnog vlasništva i zaštita fizičkog vlasništva.

Prema podacima indeksa, Novi Zeland ostvaruje najbolju ukupnu ocjenu po pitanju zaštite vlasničkih prava (8.6335), a nakon čega slijede Finska (8.6257), Švedska (8.6084), Švicarska (8.5614) i Norveška (8.5326). Najgore ocjene po pitanju zaštite vlasničkih prava imaju Jemen (2.7281), Venecuela (3.0566), Bangladeš (3.1170), Moldavija (3.1781), Ukrajina (3.4243) i Burundi (3.43). Među 15 najbolje ocjenjenih država nalaze se i Austrija (8.0122), Sjedinjene Američke Države (8.0741) i Velika Britanija (8.1292). Kada je riječ o intelektualnom vlasništvu, Sjedinjene Američke Države predvode (8.7155), nakon čega slijedi Finska (8.6714) i Japan (8.3267). U odnosu na prošlogodišnji izvještaj nije bilo većih promjena pri rangiranju.

Bosna i Hercegovina se nalazi na 116. mjestu od ukupno 127 posmatranih država. U regionu, BiH se nalazi na 22. mjestu. U odnosu na prošlu godinu, BiH je nazadovala za -0,2 boda na indeksu (3.92 trenutno). Nazadovanje je ostvareno po pitanju pravnog i političkog okruženja, te zaštite fizičkog vlasništva. Sa druge strane, skromni pomak je ostvaren kada je riječ o zaštiti intelektualnog vlasništva (+0,14).

"Zaštita vlasničkih prava, naročito privatnog vlasništva, predstavlja temelj institucionalnog okvira za ostvarivanje ekonomskog rasta. Nažalost, Bosna i Hercegovina značajno zaostaje po ovom pitanju i uglavnom je država ta koja planski narušava pravo vlasništva građana. Pritom, najveću odgovornost nosi spor i krajnje neefikasan pravosudni sistem", naglasio je Admir Čavalić, direktor udruženja "Multi" koje predstavlja jednu od partnerskih organizacija pri izdavanju Internacionalnog indeksa vlasničkih prava.

Interesantno je da je u okviru ovogodišnjeg izvještaja o vlasničkim pravima objavljena i studija o stanju vlasničkih prava u zemljama Zapadnog Balkana, autora Admira Čavalića i Mihaila Gajića. U okviru navedene studije predstavljeni su slučajevi Savamala (Srbija) i nana Fata Orlović (Bosna i Hercegovina) kao primjeri sistemskog narušavanja prava vlasništva u ovim zemljama.