Reakcije akademaca
50

Internacionalna akademija nauka BiH iznijela kritike jer u novom budžetu FBiH za njih nema novca

S. Š.
Foto: Internacionalna akademija nauka i umjetnosti BiH
Foto: Internacionalna akademija nauka i umjetnosti BiH
Zastupnici u federalnom parlamentu usvojii su budžet FBiH sa amandmanima kojim predviđaju da ANUBiH, BANU i HAZU dobiju po 300.000 KM. Tim povodom, oglasili su se iz Internacionalne akademije nauka i umjetnosti BiH.
Dakle, budžetom za 2023. godinu, Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, osnovana još 1965. godine i čije je djelovanje na nivou čitave države uređeno Zakon o Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine koji je stupio na snagu 1976., a mijenjan 1982. i 1994. godine stavljena je u istu ravan sa BANU i HAZU.

Tim povodom, oglasili su se iz Internacionalne Akademije nauka i umjetnosti BiH koji kažu da je dodjela značajnih finansijskih sredstava, za podršku naučnim organizacijama iz budžeta FBIH, trebala biti znak ozbiljnog pristupa nauci u BIH.

Posebno, kako tvrde, u situaciji kada se za naučno-istraživački rad na univerzitetima i naučno-istraživačkim organizacijama, ulaže samo 0,19 posto BDP-a - pet puta manje nego predratnih godina, te osam puta manje od prosjeka u EU.

"Način na koji je u ovogodišnjem budžetu, dodijeljeno linearno, po 300.000 KM za ANUBIH, HAZU, BANU, pokazuje upravo suprotnu orijentaciju. Ne podržava se nauka, nego se 'kupuje' manji dio naučne javnosti", stava su iz ove akademije te nastavljaju:

"Umjesto potrebne politike razvoja nauke, dobili smo politikantske odluke o dodjeli sredstava, bez jasnih kriterija i netransparentno. ANUBIH kao historijski početak i temelj razvoja nauke te danas aktivni zastupnik potrebe razvoja zemlje, zaslužuje podršku. Ona treba biti transparentna, zasnovana na kvalitetnim naučnim projektima i rezultatima", pojašnjavaju.

Dodaju, potom, da podrška nacionalnim akademijama HAZU I BANU, predviđa činjenicu da je nauka ili univerzalna i svjetska ili nije nauka.

"Zatvaranje nauke u nacionalne granice, prijeti njenom gašenju, pristupima koji su neobjektivni i jednostrani te time nenaučni. S toga je podrška tim akademijama, posljedica političkih, a ne naučnih interesa", poručuju iz IANUBiH.

Stoga, kažu da se istovremeno zaboravlja upravo Internacionalna Akademija nauka i umjetnosti BiH, a koja "prati svjetske naučne standarde" te je naravno višenacionalna i aktivna na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, uz članstvo svjetskih naučnih autoriteta.

"Naučni kvalitet i utjecaj akademija je egzaktno mjerljiv brojem citata naučnih radova njenih članova u međunarodnim bazama podataka (Google Scholar, Scopus). Redovni članovi IANUBIH citirani su 483.534 puta u tim bazama podataka, što je višestruko više od zajedničkog zbira citata svih ostalih akademija u BIH. To je egzaktno mjerilo naučne produktivnosti i značaja", tvrde iz IANUBiH.

Za kraj, ukazuju da je izostavljanje IANUBiH-a od bilo kakve podrške javnim sredstvima žalosni pokazatelj neznanja, arogancije te nenaučnih interesa predlagača budžeta FBIH.

Inače neki od akademika Internacionalne akademije nauka su Asim Kurjak, Žarko Papić, Ivo Komšić, Josip Muselimović, Borislav Petrović, Safet Zec i drugi.