|

Intenzivnija saradnja između BiH i Kine

Intenzivnija saradnja između BiH i Kine
0
F
FENA
26.10.2006. u 09:12
0
komentara
0

dijeljenja
Intenzivnija saradnja između BiH i Kine
Ambasador Narodne Republike Kine u BiH Shuyuan Li, koji napušta našu zemlju 17. novembra nakon pet godina i tri mjeseca trajanja mandata, izjavio je u razgovoru za FENU kako je BiH u proteklom periodu napravila veliki napredak na planu približavanja Evropskoj uniji i Partnerstvu za mir.
On je ocijenio kako je urađeno dosta posla na planu reformi, posebno odbrane, pravosuđa, obrazovanja, javnog RTV sistema, te da je u toku reforma policije, a ove godine su započeli i razgovori o reformi ustava. Ambasador stoga izražava nadu da će naša zemlja krajem ove ili početkom iduće godine potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, kako bi mogla nastaviti s drugim reformama potrebnim za učlanjenje u EU.

Ambasador ističe kako Kina i BiH imaju tradicionalno dobre prijateljske odnose, koji datiraju još iz vremena bivše Jugoslavije, te da u ovim odnosima nema otvorenih pitanja. Kina je među prvim zemljama priznala BiH, kao suverenu i nezavisnu državu. Diplomatski odnosi između dvije države uspostavljeni su 1995. godine, a prošle godine je proslavljena 10-godišnjica uspostave ovih odnosa.

Kineski ambasador u BiH ocjenjuje da je u toku trajanja njegovog mandata došlo do intenziviranja bilateralne saradnje između dvije države, a naročito kada je u pitanju približavanje gledišta o nekim zajedničkim, kao i međunarodnim pitanjima. Također, posebno je zahvalan našoj vladi i narodima na podršci kod pitanja Tajvana, koje je od strateškog značaja za Kinu, odnosno pridržavanju principa prema kojima postoji samo jedna Kina i da je Tajvan njen dio.

Na planu ekonomske saradnje između dvije države, za vrijeme mandata aktuelnog kineskog ambasadora ostvareni su zavidni rezultati, ali postoji još dosta prostora za njeno unapređivanje, smatra on.

Ambasador NR Kine nakon svog angažmana u BiH vraća se u domovinu u Ministarstvo vanjskih poslova. Ističe kako je nakon više od pet godina provedenih u BiH, ova zemlja na njega ostavila dubok utisak. Stekao je ovdje, kako kaže, veliki broj prijatelja koji su mu pružali nesebičnu podršku i pomoć u radu, zbog čega im ambasador upućuje izraze zahvalnosti.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.