{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Intenzivni radovi na izgradnji zgrade Općine Kakanj, uskoro postavljanje fasade

12.5.2015. u 12:35
44
11
Intenzivni radovi na izgradnji zgrade Općine Kakanj, uskoro postavljanje fasade
44
U Ulici branilaca u Kaknju u toku su radovi na unutrašnjem uređenju nove zgrade Općine Kakanj, a uskoro će početi i radovi na postavljanju fasade.
U suterenu zgrade bit će smještena moderna šalter-sala, sala za vjenčanja i šest poslovnih prostora. Na tri etaže su izgrađeni radni prostori za općinske službe, sale za sastanke, sala za sjednice Općinskog vijeća amfiteatarskog tipa, a objekat će sadržavati i veliki hol. Zgrada će biti opremljena liftom koji će polaziti iz podrumskih prostorija u kojima će biti označena 52 mjesta za parkiranje, saopćeno je iz Općine Kakanj.

Vozilima će biti omogućen ulazak u podrumske prostorije nove zgrade direktno sa saobraćajnice u Ulici branilaca, a vozila koja će koristiti garažni prostor će saobraćati ispod cijele zgrade, te podrumske prostorije napuštati na drugoj strani zgrade i ponovo se uključivati na saobraćajnicu.

"Novu zgradu Općine planiramo otvoriti 25. novembra na Dan državnosti BiH. Bit će to savremeni administrativni objekat čijom se gradnjom stvaraju preduslovi za nova poboljšanja u pogledu kvaliteta pružanja usluga građanima Kaknja”, rekao je načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra, stoji u saopćenju.

Finansiranje izgradnje se vrši kroz odlično osmišljen model kojim je osigurano da ulaganje ne optereti Budžet Općine Kakanj.

Naime, prva faza radova se finansira iz sredstava ostvarenih prodajom poslovnih prostora koji su bili u vlasništvu Općine Kakanj. Ova sredstva, prema zakonskim odredbama, mogu biti utrošena samo za izgradnju novih objekata u vlasništvu Općine i ne mogu biti utrošena u drugu svrhu.

Poslovne prostore je trebalo prodati jer je bilo nužno izvršiti velika ulaganja u njihovu rekonstrukciju, a postojali su i veliki problemi u naplati iznajmljivanja ovih prostora. Izgradnjom nove zgrade Općina Kakanj je dobila nove poslovne prostore koje su predmet prodaje po sistemu visoki ROH – BAU kako bi se obezbijedila sredstva za drugu fazu radova.

Izgradnja nove zgrade nije opteretila Budžet Općine Kakanj. Naime, u 2014. godini Općina je u potpunosti realizirala socijalna davanja, redovno su isplaćene stipendije za učenike i studente, redovno su izvršavane obaveze u pogledu stimulativnog zapošljavanja pripravnika, isplaćeni su podsticaju u poljoprivredi, realizirana su značajna ulaganja u infrastrukturu, osigurane su brojne povlastice za investitore, a uz sve to Općina Kakanj je zabilježila i višak prihoda nad rashodima u iznosu od 108.700 KM. Osim toga, ukupan općinski budžet je u proteklih nekoliko godina porastao sa 11 miliona koliko je iznosio 2011. godine, na 22 miliona koliko iznosi za 2015. godinu.

Nakon decenija pružanja usluga građanima u trošnom objektu koji je vlasništvo RMU Kakanj, te na još dvije lokacije na kojima su smještene općinske službe, Kakanj će konačno dobiti zgradu Općine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: